BiH
1

Mogherini: Odluka Vlade RS mogla bi ugroziti funkcionisanje vladavine zakona u BiH

Piše: Er. M.
Federica Mogherini (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Federica Mogherini (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je na sastanaku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU kako u našoj državi postoji pozitivna politička volje, ali da je BiH i dalje potrebna konstitutivna podrška Evropske unije.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić boravio je u Briselu na Prvom sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i Evropske unije o temi Pretpristupna strategija u svjetlu izvještaja Evropske komsije za 2015. godinu.

Delegaciju Evropske unije predvodila je visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i komesar za evropsku politiku susjedstva i proširenje Johannes Hahn.

Zvizdić je iz Brisela poručio kako je siguran da će u budućnosti biti još pozitivnih vijesti za sve građane BiH, ali i za institucije Evropske unije.

Pohvalio je rad Vijeća ministara BiH ističući kako je ono sastavljeno od ministara iz reda konstitutivnih naroda koji su sve odluke donosili konsenzusom.

Mogherini je istakla kako je EU prije godinu dana imala viziju kako pokrenuti reforme naše države na putu evropskih integracija.

"Velika količina pozitivnih napora je učinjena. To je veliko ohrabrenje i prepoznato je od EU na sastanku koji je održan danas", rekla je Mogherini.

Megherini je istakla kako se reforme tek trebaju početi sprovoditi, a SSP primjenjivati jer to traže građani BiH kojim su one potrebne.

Ona se osvrnula i na odluku Vlade RS o prekidu saradnje sa SIPA-om, Sudom BiH i Tužilaštvom BiH ističući kako ipak nije sve pozitivno.

"Jučerašnja odluka Vlade RS da prekine saradnju mogla bi ugroziti funkcionisanje pravosuđa i vladavine zakona u BiH. Moramo potvrditi neophodnost poštivanja vladavine zakona i pozvati na održavanje saradnje i dijaloga. Mi smo zajedno s komesarom Hahnom spremni ulagati svoje vrijeme kako bismo nastavili na putu reformi i kako bismo omogućili BiH da postigne napredak", rekla je Mogherini.