Jasna poruka
9

Mogherini i Hahn odgovorili: U EU nema mjesta zapaljivoj retorici i veličanju ratnih zločinaca

I. P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Šefica diplomatije Evropske unije Federica Mogherini i komesar za proširenje EU-a Johannes Hahn odgovorili su na pismo 12 udruženja žrtava u kojem su zatražili pravnu implementaciju presude Radovanu Karadžiću za genocid i zločine protiv čovječnosti, a kroz donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida i zločina.
"Posljednja sudska odluka vezana za slučaj Radovana Karadžića zaključila je prirodu nekih od najtragičnijih događaja u novijoj historiji Evrope, a koji uključuju ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid. Suosjećamo sa onima koji su preživjeli i koji su izgubili svoje najbližnje", kaže se na početku pisma.

Ističe se kako EU u potpunosti poštuje odluke Haškog tribunala i Rezidualnog mehanizma, te kako ponovo naglašavaju važnost saradnje sa Rezidualnim mehanizmom kao nasljednikom Haškog tribunala.

"EU očekuje da svi politički lideri podrže odluke međunarodnih sudova, te očekuje da se oni suzdrže izjava i djela koji bacaju sumnju na nezavisnost i nepristrasnost pravnog procesa. Oni moraju izbjegavati i osuđivati sve izjave i sva djela koja bi zapalila međuetničke tenzije i moraju djelovati nasuprot nacionalističkim narativima. U Evropskoj uniji nema mjesta zapaljivoj retorici, a posebno nema mjesta veličanju ratnih zločinaca na bilo kojoj strani. Negiranje i revizionizam protivni su temeljnim evropskim vrijednostima", kažu Mogherini i Hahn.

Na kraju se naglašava kako je Evropska komisija u posljednjem Izvještaju o proširenju jasno dala do znanja da je put ka pomirenju krucijalan za učvršćivanje mira i stabilnosti.

"Sve zemlje regiona moraju se posvetiti savladavanju težine prošlosti, u riječima i u djelima, a kroz pomirenje i rješavanje otvorenih pitanja prije samog ulaska u EU", zaključuje se.

Podsjećamo, pisma su upućena Uredu Visokog predstavnika, članicama Vijeća za implementaciju mira, zastupnicima i delegatima oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta Federacije. Pisma su poslana ponaosob svim članovima Evropskog parlamenta, te rukovodstvu Evropske komisije i Vijeća Evrope, Ujedinjenim nacijama i drugim organizacijama i institucijama koje se bave pitanjima ljudskih prava.