BOSS
0

Mogao bi se obnoviti postupak po bh. tužbi za genocid

FENA
Predsjednik Bosanske stranke (BOSS) Mirnes Ajanović smatra da bi se suđenje osumnjičenom za ratne zločine Radovanu Karadžiću moglo iskoristiti za prikupljanje novih dokaza na osnovi kojih bi se mogla pokrenuti obnova postupak po bh. tužbi za genocid.

Stoga, on poziva članove Predsjedništava BiH da, u ime žrtava genocida, prije početka suđenja Karadžiću službeno zatraži od Haškog tribunala skidanje oznake "povjerljivo" s dokumenata iz haškog predmeta suđenja Slobodanu Miloševiću.

Ako bi dokumenti iz slučaja "Milošević" postali dostupni tužitelju Marku Harmonu, za suđenje Radovanu Karadžiću, to bi pomoglo i da se prikupe novi dokazi na osnovi kojih bi se mogla pokrenuti obnova postupka po bh. tužbi za genocid.

Sudski proces koji će se voditi protiv Radovana Karadžića jedinstvena je prilika da se anulira šteta koju je žrtvama genocida i državi BiH nanijelo odvjetničko diletantsvo Sakiba Softića i njegovog tima te političko diletantsvo bivših članova Predsjedništva BiH.

Bosna i Hercegovina ima strateški interes da formira novi odvjetnički tim, koji će biti stručan i odgovoran i koji će na osnovi dokaza iznesenih u predstojećem procesu Karadžiću, osigurati dokazni materijal za obnovu postupka po tužbi BiH za genocid, smatra predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.