{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Modriča: Ekshumacija tijela žrtava proteklog rata

F
21.10.2011. u 12:37
1
0
Modriča: Ekshumacija tijela žrtava proteklog rata
1
Modriča: Ekshumacija tijela žrtava proteklog rata
Na lokalitetu Jakeš - Staro Džamište, u općini Vukosavlje u Modriči, u toku je ekshumacija posmrtnih ostataka osoba ubijenih u proteklom ratu.
Do sada su pronađeni skeletni ostaci 42 tijela, za koja se pretpostavlja da se radi o štićenicima Zavoda za liječenje, rehabilitaciju i socijalnu zaštitu hroničnih duševnih bolesnika "Jakeš" u Modriči kao i da će broj pronađenih tijela biti još veći, zbog čega će ova ekshumacija biti nastavljena.

Ova tijela će biti prebačena u zajedničku kosturnicu u Odžaku, gdje će biti forenzički obrađena i uzet DNK uzorak radi daljeg vještačenja te utvrđivanja identiteta žrtava putem DNK analize.

Procesom ekshumacije na terenu koordinira istražitelj Tužilaštva BiH, a u procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka sudjeluju službenici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici MUP-a Republike Srpske, predstavnici Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP), kao i vještak sudskomedicinske struke.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa svim institucijama koje sudjeluju u procesu traženja nestalih osoba, nastavlja rad u procesu pronalaska i identifikacije posmrtnih ostataka u svim krajevima BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: