|

Modernizacija stadiona Koševo: Predloženo proširenje i ukidanje atletske staze

Modernizacija stadiona Koševo: Predloženo proširenje i ukidanje atletske staze
280
Klix.ba
9.2.2017. u 15:58
142
komentara
280

dijeljenja
1/5 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
2/5
3/5
4/5
5/5
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić organizovao je sastanak na kome je glavna tema bila nastavak aktivnosti na projektu modernizacije stadiona "Asim Ferhatović Hase" na Koševu, projekat koji predstavlja jedan od prioriteta uprave Općine Centar, a za koji su interes iskazali investitori iz Mađarske, Kuvajta, Katara, Turske i Njemačke.
Kao jedan od uslova koji postavljaju investitori je da novi, obnovljeni i sa kapacitetima prošireni stadion u svom sastavu nema atletsku stazu do fudbalskog terena kao sada, već je planirano napraviti poseban poligon za atletiku sa 8.000 sjedećih mjesta za gledaoce. Također, ovo je uslov u skladu sa odlukama Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA) i Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) prema kojem se fudbalske utakmice grupne faze evropskih takmičenja ne mogu igrati na stadionima sa atletskom stazom.

Ajnadžić je kazao da će tokom 2017. godine Općina Centar učiniti sve da započne ovaj projekat, a ukoliko ne bude rezultata, predložit će da upravljanje stadionom preuzme kantonalni ili federalni nivo vlasti.

"Općina Centar ulaže sve svoje napore da se ovo pitanje napokon riješi i da nađemo zadovoljavajuće rješenje u interesu svih nas. Spreman sam potpisati ugovor sa Atletskim savezom BiH u kojem će Općina Centar imati obavezu da riješi pitanje atletskog poligona u skladu sa standardima Međunarodne atletske federacije. Prema Općinskom vijeću Centar ću uputiti prijedlog, najkasnije do maja ove godine, da donese odluku o rekonstrukciji stadiona na Koševu, a koja će najbolje odgovarati investitorima, sportskoj javnosti i biznisu. Tom prilikom ćemo tražiti i od naših građana izjašnjenje oko ovog pitanja", objasnio je Ajnadžić.

Predstavnici navijača i Fudbalskog kluba Sarajevo su izrazili veliki interes za projekat modernizacije stadiona koji je danas u jako lošem stanju. Oni jedan od najznačajnijih sportskih kompleksa naše države vide kao moderni stadion po svjetskim standardima koji okuplja sve sportske klubove svih profila. Također, predstavnici navijača koji su prisustvovali navedenom sastanku, žele da vide našu reprezentaciju kako igra međunarodne utakmice na ovom stadionu ili klubove u grupnim fazama fudbalskih takmičenja. Obnova najpoznatijeg sportskog kompleksa nije samo interes Općine Centar već i grada kao i države BiH, poručili su predstavnici navijača i FK Sarajevo.

Generalni sekretar Atletskog saveza BiH Milan Mišo Pedalo je ponovio stav Upravnog odbora Saveza da je atletska staza na stadionu Koševo za njih najprihvatljivije rješenje iako je ova staza sada neupotrebljiva i od 2012. godine nije organizovano nijedno veće međunarodno atletsko takmičenje. Kao argument je naveo da je svaka rekonstrukcija stadiona od 1966. godine bila vezana za atletska dešavanja u Sarajevu kao centru atletike u bivšoj SFRJ.

"Stadion Koševo je najbolja varijanta za organizaciju međunarodnih atletskih takmičenja, za koja je osim poligona za takmičenje potreban poligon za zagrijavanje i pripremu atletičara. Također je prihvatljiva i varijanta za izgradnju novog atletskog stadiona", zaključio je Pedalo.

Ovom prilikom su i predstavnici Općinskog vijeća Centar Igor Stojanović i Dževad Topić također podržali inicijativu da se krene u realizaciju modernizacije stadiona Koševo i bliže okoline, što prema planiranom projektu podrazumijeva obnovu stadiona, izgradnju bazena, hotela i podzemnih garaža, te komercijalnog dijela radi ekonomske opstojnosti obnovljenog stadiona. Na kraju sastanka načelnik Ajnadžić je pročitao zaključke, odnosno da će se prilikom obnove stadiona na Koševu zadržati sva olimpijska obilježja, te da će nadležna Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar pokrenuti inicijativu za izmjene i dopune postojećeg regulacionog plana u skladu sa zahtjevima investitora i mogućim arhitektonskim rješenjima.

Sudionici sastanka su osim predstavnika nadležnih općinskih službi Alme Sadović i Zakire Šero, također bili prisutni: Jasmina Polić, direktorica JU Centar za sport i rekreaciju, ustanove koja u ime Općine Centar kao vlasnika upravlja stadionom na Koševu, Alen Hujić i Alena Potura u ime Fudbalskog kluba Sarajevo, Elmir Čengić i Samir Alendar u ime navijača Sarajeva, te vijećnici Dževad Topić i Igor Stojanović.
Prijavi grešku


Komentari (142)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...