{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moći Sv. Luke izložene u Jajcu, prvi put nakon 552 godine

18.10.2015. u 16:15
1
Moći Sv. Luke izložene u Jajcu, prvi put nakon 552 godine
1
U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije pod svečanom svetom misom koju je predvodio uzoriti Vinko kardinal Puljić, prvi put su izložene moći sv. Luke Evanđeliste koje su 552 godine čuvane u Samostanu Male braće u Dubrovniku.
Prema tradiciji i nekim povijesnim podacima, moći svetoga Luke Evanđeliste su neposredno prije konačnog otomanskog osvajanja Bosne iz Jajca prebačene u Dubrovnik. Čuvaju su u Samostanu Male braće u Dubrovniku u relikvijaru "Moćnik prsta svetoga Luke", rad nepoznatog dubrovačkog majstora iz 1555. godine.

Na inicijativu franjevaca iz Jajca, uz dogovor dviju provincija, Franjevačke provincije Bosne Srebrene iz Sarajeva i Franjevačke provincije Sv. Jeronima iz Zadra, te uz saglasnost Biskupskog ordinarijata u Dubrovniku, Samostan Male braće iz Dubrovnika vratio je dio moći samostanu u Jajcu. Fra Veselko Grubišić, gvardijan u Samostanu Male braće moći je 21. maja ove godine predao fra Zoranu Mandiću, gvardijanu franjevačkog samostana u Jajcu.

Čašćenje relikvija ili moći – tjelesnih ostataka svetaca prisutno je kroz cijelu povijest kršćanstva. I danas se u mnogim crkvama čuvaju i časte moći svetaca i vjeruje se u njihovu čudotvornu moć. Moći su uglavnom smještene u relikvijar koji je često pravo umjetničko djelo. Tako je i s moćima sv. Luke koje su vraćene franjevačkom samostanu.

Svečanu svetu misu predvodio je kardinal Puljić uz koncelebraciju 30 svećenika, časnih sestara, bogoslova i velikoga broja vjernika jajačke župe i uvaženih gostiju među kojima ističemo autora relikvijara – hrvatskog kipara Kuzmu Kovačića.

U svojoj propovijedi kardinal je govorio o sv. Luki, njegovom životu, naglašavajući dimenziju milosrđa i uzimajući Lukin život kao primjer današnjim vjernicima. Kardinal se osvrnuo i na važnost i značaj vraćanja moći ovog sveca u Jajce.

Na koncu svete mise pod kojom je pjevao Zbor Franjevačke teologije iz Sarajeva, prisutnima se obratio i jajački gvardijan, župnik i dekan fra Zoran Mandić istaknuvši veliku radost i zadovoljstvo što je mogao biti inicijator i domaćin ovog značajnog događaja, te naglasivši veliku važnost vraćanja moći, kako u vjerničkom tako i u povijesno-kulturnom smislu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: