Sazivanje sjednica
28

Mobing i prijetnje u Skupštini Kantona Sarajevo: Uposlenici se požalili sindikatu

A. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Na uposlenike Službe za skupštinske poslove se od 27. decembra vrše različiti pritisci od pojedinih zastupnika u cilju izvršenja određenih protivpravnih radnji a uz prijetnju da će u slučaju neizvršenja tih radnji ostati bez radnih mjesta, stoji u aktu upućenom Samostalnom sindikatu državnih službenika KS.

U ovom aktu, koji je na svojoj Facebook stranici objavio nezavisni zastupnik Damir Nikšić, stoji da su se ovakva dešavanja većini uposlenika odrazila na zdravstveno stanje (stresni šećer preko 10, herpes, visok krvni pritisak, bolesti psihičke vrste), gdje su pojedini uposlenici po preporuci ljekara otšili na bolovanje.

[FBPOST]https://www.facebook.com/damir.niksic/photos/a.806746902777402/2654825081302899/?type=3&theater[/FBPOST]

"Dana 17. januara je putem pošte (u 14.48 sati) stigao poziv za održavanje koelgija Skupštine sa početkom u 15 sati. Poziv je trebao da bude upućen svim zastupnicima (u roku od 12 minuta). Istog dana je putem pošte u 14.50 sati stigao poziv za 20 sjednicu Skupštine KS. Napominjemo da su oba poziva bila bez memoranduma i pečata a u potpisu je bila zamjenica predsjedavajuće Smiljana Viteškić. Također napominjemo da je sekretar Skupštine jedini ovlašten da izda nalog Službi za skupštinske poslove za obavljanje poslova radnih zadataka“, kaže se u dokumentu.

Dalje se navodi da su uposlenici Službe odbili izvršiti bilo koju radnju bez naloga sekretara Skupštine.

"Smatramo da se ovdje radi o mobingu pojedinih zastupnika nad uposlenicima te molimo Sindikat da najozbiljnije pristupi ovoj situaciji“, poručuje se u dopisu.