Proces tek počeo
3

MOBiH o spornoj vježbi NATO-a: Tvrdnje o osiromašenom uraniju su netačne

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Povodom informacije iz pojedinih medija o navodnom organiziranju NATO-ove vježbe sa avionskom eskadrilom i osiromašeninim uranijem na poligonu Manjača, Ministarstvo odbrane BiH izdalo je demanti nazvavši te tvrdnje apsolutno netačnim.

"Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine ostvaruje uspješnu bilateralno-odbrambenu saradnju s velikim brojem država u i izvan Evrope, uključujući i Sjedinjene Američke Države. U sklopu bilateralne saradanje sa SAD-om pored niza drugih aktivnosti, razmatra se i realizacija vježba zračno-kopnene integracije - Air to Ground Integration tokom 2019. godine", kaže se u saopćenju.

Eventualna organizacija predmetne vježbe u početnoj je fazi usaglašavanja, kažu iz Ministarstva, te još nisu utvrđeni niti scenarij, niti sudionici, kao ni sredstva kojima bi se vježba izvodila.

"Ovom prilikom naglašavamo da za sve vojne vježbe koje se organiziraju u BiH, a koje podrazumijevaju i sudjelovanje međunarodnih subjekata, Ministarstvo odbrane BiH prethodno pribavi odobrenje Predsjedništva BiH, te operativne pripreme i samu realizaciju koordinira sa svim drugim institucijama u BiH. Također, i za konkretnu vježbu, ukoliko se utvrdi namjera organiziranja iste, MO BiH će tražiti odobrenje Predsjedništva BiH. Tokom sastanka s general-majorem Јohnom Gronskim, zamjenikom komandanta Komande američkih kopnenih snaga za Evropu, koji je održan u MO BiH 13.02.2018. godine razgovaralo se o mogućem sudjelovanju OS BiH u NATO vježbama za upravljanje krizama. Nije bilo riječi o vježbi Air to Ground Integration", stoji u saopćenju.