Delegati oprezni
36

Množe se dileme prije konačnog izjašnjenja o garanciji za izgradnju Bloka 7 u Tuzli

Piše: I. Č.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede kod Izvozno-uvozne banke Kine za projekt igradnje Bloka 7 u Tuzli naći će se 1. aprila pred delegatima Doma naroda Parlamenta FBiH. Klix.ba je prije konačnog izjašnjenja sakupio utiske delegata, koji tvrde da se množe dileme kako se sjednica približava.

Zvonko Marić (SBB), delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, izjavio je za Klix.ba da se, kako iščitava novopristigle materijale vezane za Blok 7 u Tuzli, množe dileme.

"Ostalo je još tri dana do sjednice, kada ćemo iznijeti konačan stav u vezi sa davanjem garancije. SBB kao stranka želi biti konstruktivna u tom smislu. U međunarodnoj zajednici je podijeljeno mišljenje kada je riječ o Bloku 7", kazao je Marić.

Potcrtava da Evropska unija diplomatskim rječnikom upozorava na posljedice koje bi se mogle desiti ukoliko uzmemo kredit od kineske banke, dok je Amerika s druge strane neopredijeljena.

"Očito je da se Evropska unija plaši utjecaja Kine i Rusije na ovom regionu a samim tim i u BiH. SAD-u očigledno ne smeta da uzmemo kredit kineske banke, vjerovatno i zbog tog što će njihova tehnologija tu biti ugrađena. U svakom slučaju, mi ćemo donijeti odluku najbolju za BiH. Radimo na tome", poručio je Marić.

Slađan Ilić (SDP BiH), delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, istakao je za Klix.ba kako smatra da će podržati izgradnju Bloka 7, ali da će SDP konačnu odluku donijeti na zajedničkom sastanku zakazanom neposredno prije sjednice.

"Projekt će omogućiti veliku investiciju u Tuzli, odakle sam ja, zbog čega smatram da bi ga trebalo podržati. Mi smo u prošlom mandatu dosta raspravljali o Bloku 7, davali razne saglasnosti. To traje dugo. Sada kada treba biti finalizirano, kada je došlo na zadnju instancu, postoje neki pritisci. Ne znam da li može doći do određenog preokreta", rekao je Ilić.

Ivo Tadić (HDZ BiH), delegat u Domu naroda parlamenta FBiH, da će delegati iz njegove stranke konačnu odluku o Bloku 7 u Tuzli donijeti 1. aprila, neposredno prije sjednice.

Podsjećamo, Predstavnički dom Parlamenta FBiH je na sjednici 7. marta odobrio većinom glasova da Federacija BiH bude garant Javnom preduzeću "Elektroprivreda Bosne i Hercegovine" za kreditno zaduženje.

Većinom glasova je također podržana odluka o davanju prethodne saglasnosti Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije u postupku pribavljana energetske dozvole u tom projektu.