Protiv vladajućih
444

Mnoštvo interesantnih i originalnih transparenata na protestima u Banjoj Luci

D. Be.
Foto: Slobodan Vasković
Foto: Slobodan Vasković
Više od hiljadu Banjalučana okupilo se na protestima u parku Mladen Stojanović. Demonstracije protiv vladajućeg režima predvode opozicini političari.
Mnogi građani u park su stigli sa transparentima kojima su poslali poruke u vezi sa aktuelnom situacijom u ovom gradu, ali i onoj koja vlada širom Bosne i Hercegovine.

"Potkuj me, care" (sa slikom Milana Tegeltije), "Na demofestu ne pjevaj, o pravdi ne pričaj", "Hoćemo trg", "Stop represiji", "Gradonačelniče ima li te?", "Igore gradi škole, a ne bazene na kružnom toku", "Povoljno dijelimo prekršajne prijave na najatraktivnijim lokacijama u gradu", "Nećemo ti ništa, ako nisi švedski penzioner", "Lojalnost Srpskoj uvijek, lojalnost vladi samo kad zasluži", "Čovjek postaje slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem".

Poslanik u Narodnoj skupštini RS-a Nebojša Vukanović je kazao da 'ničija nije do zore gorila' ne želeći pominjati one zbog kojih su se okupili građani.

Protesti su organizovani jer policija redovno legitimiše sve građane okupljene oko grupe Pravda za Davida koji se svakodnevno okupljaju ispred Hrama Hrista spasitelja u Banjoj Luci.

Organizatori protesta traže da im se odobre protesti na Trgu Krajine te da policija, kako navode, prekine sa maltretiranjem građana koji ne krše nikakav zakon te da im se obrati gradonačelnik Igor Radojičić. Oni su pozvali na mirne i dostojanstvene proteste.

Nezavisni odbornik u Skupštini Banje Luke Saša Lazić poručio je okupljenima da se dešava ezgodus i da to 'oligarhiji odgovara'.

"Više prijatelja imam u Njemačkoj nego u RS-u. Žele da nas ima što manje i da imaju punu kontrolu izbora. Moramo se boriti protiv toga", kazao je.

Protesti su završeni oko 21 sata mirnom šetnjom kroz park jer je kretanje kolone do zgrade Vlade RS-a zabranjeno.