Jonathan Moore
0

"Mnogo je prijedloga za izmjene Ustava BiH"

FENA
Aktivno razgovaramo i vodimo niz pojedinačnih sastanaka sa svim bh. političkim liderima u Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu, kazao je danas Feni Jonathan Moore, zamjenik američkog ambasadora u BiH.

Na pitanje o prijedlogu premijera RS-a Milorada Dodika da se u Ustav BiH ugradi mogućnost raspisivanja referenduma za entitete, Moore je kazao da do sada ima mnogo prijedloga za ugradnju pojedinih članova u Ustav BiH, ali jedino dogovorom svih lidera to će se i desiti.

Napomenuo je da je teško spekulirati o tome šta će biti ako dogovor ne bude postignut, ali je na kraju sve na bh. građanima i političarima.

Sljedeće sedmice 20. ili 21. oktobra švedski ministar vanjskih poslova i predsjedavajući EU Carl Bildt, povjerenik EU za proširenje Olli Rehn i zamjenik američke državne tajnice Jim Steinberg doći će ponovo u Sarajevo na nastavak razgovora s političkim liderima.

"Jednim ili drugim putem BiH mora naći svoje mjesto u NATO-u i EU, ali s ovakvim Ustavom to neće biti moguće", kazao je Moore, dodajući da bez kompromisa nema napretka za BiH.