Raffi Gregorian
0

"Mnogi političari se samo bore za vlast"

SRNA
Raffi Gregorian
Raffi Gregorian
Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorian smatra da su "mnogi političari u BiH zainteresovani samo da sačuvaju ličnu vlast, te da rade na uskim ciljevima umjesto na ulasku zemlje u EU i NATO".

"Bojim se da će se ova vrsta političke bolesti nastaviti do izbora sljedeće godine, bez obzira na to da li će OHR biti ovdje ili ne", rekao je Gregorian.

Prema njegovim riječima, sama ustavna reforma neće popraviti BiH.

"Da više političara radi na kooperativan način na postizanju praktičnih i zakonski važećih rješenja zajedničkih pitanja, onda bi se ostvarilo mnogo više napretka, čak i u okviru postojećih ograničenih struktura", istakao je Gregorian u intervjuu za list "Oslobođenje".

Govoreći o zahtjevu SDA da njen član Tarik Sadović podnese ostavku na mjesto ministra bezbjednosti BiH, Gregorian je ocijenio da je ovo ministarstvo moglo postići više u većem broju oblasti tokom protekle dvije i po godine.

"Ovi nedostaci su isticani izvjesno vrijeme", podsjetio je Gregorian i dodao da, ukoliko neko zamijeni Sadovića, mora biti spreman da odmah radi konstruktivno i efikasno sa svim policijskim i bezbjednosnim tijelima, kao i sa Parlamentarnom skupštinom, kako bi se ostvario napredak u tom sektoru.

Gregorian je ponovio kritiku na rječnik predsjednika Vlade Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, a za tumačenje predsjednika RS Rajka Kuzmanovića da je moguće tužiti međunarodne predstavnike kaže da bi to bilo "samo bacanje para poreskih obveznika radi ostvarivanja ličnih planova određenih ljudi".