BiH
26

Mnoge naše jame zatrpane su otpadom, leševima životinja i minama

Piše: A. Pobrić
Prije skoro četiri godine avanturisti istraživačkog duha koji vole prirodu okupili su se u Speleološko društvo Herceg iz Mostara. Danas ova družina ima 23 člana koji aktivno rade na istraživanju i zaštiti špilja, jama i drugih krških fenomena.

"Primarni cilj svakog speleološkog istraživanja je izrada speleološkog nacrta istraženih dijelova jama i špilja, te njihova dokumentacija", kazali su nam u ovom društvu.

Ističu da tokom istraživanja nailaze na mnoge probleme.

"Sve jame koje se nalaze u blizini naseljenih mjesta su zatrpane kojekakvim vrstama smeća, kućnim otpadom, starim kućanskim aparatima, životinjskim strvinama, pa sve do minskoeksplozivnih naprava. Želimo ukazati na nemar prema prirodi i da zaista nismo svjesni šta činimo biljnim i životinjskim vrstama u podzemnom svijetu, a da ne spominjemo endeme", izjavila je za Klix.ba Žana Marijanović.

Članovi ovog društva završili su niz međunarodnih obuka speleospašavanja u Bugarskoj, Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj, a ovo posljednje bilo je, kako kažu, najteže i tehnički najzahtjevnije. Svoja znanja i ove godine prenijet će na zainteresovane polaznike speleološke škole Speleologica od 20. do 26. marta.

"Prošli smo razne obuke, od osnova speleologije, samog uvida u istraživanje, topografskog crtanja i snimanja speleoobjekata, te smo sposobni i spremni da ove godine upoznamo, obučimo i uvedemo polaznike u praktični dio speleološke škole, a sastoji se od: speleoloških tehnika kretanja po užetu (penjanje i spuštanje), prelaska spita i čvora, savladavanja vertikala u speleološkom objektu, opremanja speleološkog objekta, otkrivanja speleoloških objekata i kretanja u podzemlju. U teorijskom dijelu obradit ćemo teme koje su vezane za speleologiju, dakle, opasnosti u planini i speleološkim objektima, geološke osnove speleologije, biospeleologiju (život u krškom podzemlju), paleontološki i kulturni sadržaj špiljskih sedimenata, povezanost arheologije sa speleologijom i slično", objasnila je Marijanović.

Svaki polaznik od opreme treba imati gumene čizmice i kombinezon, a svu ostalu tehničku opremu, odnosno kacigu, pojas, tehničke sprave i svjetlo osigurava SD Herceg. Do sada među prijavljenima prednjače djevojke, dok su samo tri mladića.

Zanimljivo je da je od 24 polaznika, koji su se odazvali na prvu Speleologicu njih petero ostalo u speleologiji i postali osnivači SD Herceg. Prethodne dvije godine u društvu je ostalo sedam novih članova koji su se aktivno uključili u rad društva.

Na Speleologicu 4 mogu se prijaviti svi koji vole prirodu i drugačije aktivnosti, smatraju se sposobnima i spremnima za sve što nudi speleologija.