{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MMF bh. vlastima: Ubrzajte reforme i osigurajte ekonomski rast

29.10.2015. u 08:33
18
31
MMF bh. vlastima: Ubrzajte reforme i osigurajte ekonomski rast
18
MMF bh. vlastima: Ubrzajte reforme i osigurajte ekonomski rast
Foto: EPA
Međunarodni monetarni fond savjetovao je vlasti u Bosni i Hercegovini da ubrzaju reformski proces kako bi osigurali ekonomski rast u vrijeme početka nove runde pregovora za novi kredit MMF-a.
Prethodni pregovori o tranši koja bi zamijenila 33-mjesečni program pomoći u iznosu od 630 miliona eura koji je istekao u junu, propali su zbog sporosti reformi u oba bh. entiteta.

Podsjećamo, posljednji pokušaj dogovora između BiH i MMF-a zamrznut je u septembru 2014. godine.

U izjavi Upravnog odbora Međunarodnog monetarnog fonda pozdravlja se dobra politika koja je oporavila bh. ekonomiju nakon katastrofalnih poplava u maju 2014. godine. Naime, MMF predviđa ekonomski rast bh. ekonomije u iznosu od dva posto.

Ipak, oni upozoravaju da unutrašnja neslaganja mogu povećati šanse za loš krajnji ishod, prenosi Reuters.

"Rizik usporavanja reformi je visok zbog kompleksnih političkih odnosa i jakih protivnika reformi", stoji u saopćenju MMF-a koje je obavljeno u srijedu.

Reforme na kojima MMF insistira dio su većeg programa koji se podrazumijeva kao značajan dio puta BiH prema članstvu u Evropskoj uniji. Riječ je o promjenama u politici socijalne pomoći, penzionom sistemu i zdravstvenom osiguranju.

Dok se čeka dogovor sa MMF-om, dva bh. entiteta posuđuju novac od komercijalnih banaka kako bi kompenzirali nedostatak od blizu 500 miliona eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: