Tuzlanski kanton
0

Mljekari već dva mjeseca nemaju stočne hrane

FENA
Udruženje za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla svakodnevno se bavi problemom suše i njenim uticajem na proizvodnju stočne hrane.

Prema riječima Mensura Mehmedovića, predsjednika Grupacije proizvođača mlijeka Tuzlanskog kantona potrebno je proglasiti stanje prirodne nesreće barem što se tiče ovog sektora jer proizvođači mlijeka već dva mjeseca nemaju stočne hrane.

U prvi plan mljekari stavljaju i novčanu podršku proizvođačima mlijeka kojima Vlada TK, na ime podsticaja, duguje 3,5 miliona maraka.

Početkom ove sedmice je, prema riječima Samida Šarca, pomoćnika ministra za poljoprivredu, prehrambenu industriju i veterinarstvo TK, isplaćeno 715.000 KM duga po ovom osnovu odnosno 20 posto od ukupne sume.

“Federalno resorno ministarstvo u protekla dva dana isplatilo je dugovanja za decembar, a ima obećanja da bi dugovanja do maja uskoro također trebala doći na red”, kazao je Mensur Mehmedović.

Iz ovog udruženja poručuju da je situacija i suviše složena te da se svi moraju uključiti u rješavanje ove problematike kako bi se barem dijelom ublažile štete ali i posljedice suše na ovim prostorima.