{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mljekari odgodili za sutra najavljenju blokadu carinskih terminala

F
4.11.2014. u 17:36
0
5
Mljekari odgodili za sutra najavljenju blokadu carinskih terminala
0
Mljekari odgodili za sutra najavljenju blokadu carinskih terminala
Proizvođači mlijeka su, do 12. novembra, odgodili za sutra najavljenu blokadu carinskih terminala.
Po riječima Vladimira Usorca, predsjednika Udruženja proizvođača mlijeka RS-a, odluka da se odgodi blokada terminala je donesena na prijedlog ministra poljoprivrede RS-a Steve Mirjanića, koji je obećao pomoć u ispunjavanju zahtjeva mljekara da se spriječi, kako smatraju, prekomjerni uzvoz mlijeka.

Usorac je naveo da je istu odluku donijelo i federalno udruženje poljoprivredenih proizvođača.

"Na Upravnom odboru Udruženja je odlučeno da odgodimo proteste za narednu srijedu, u 12:05 sati. Na tim protestima će s nama biti i ministar poljoprivrede RS-a dok se naši problemi ne riješe", kazao je Usorac u izjavi novinarima.

Mljekari smatraju da se, zbog povećanog uvoza mlijeka iz EU, guši domaća proizvodnja.

Oni od nadležnih u BiH traže dodatno uvođenje akcize na uvozno mlijeko.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Boris Tučić kazao je danas novinarima u Sarajevu da uvoz mlijeka u BiH nije povećan u odnosu na prošlu godinu nego da je ostao isti i u vrijednosti je do deset miliona KM mjesečno.

Govoreći o zahtjevima mljekara za uvođenje akciza za mlijeko, naglasio je da su mlijeko i mliječni proizvodi prehrambeni proizvod koji ne podliježe ovakvoj vrsti poreza te da, ukoliko bi akcize bile uvedene, bile bi uvedene i za strane i domaće proizvođače.

Jedan od zahtjeva mljekara odnosio se na povećanje carinske stope, odnosno prelevmana na uvoz mlijeka u BiH, ali ministar Tučić kaže da se radi o specifičnom porezu koji bi podrazumijevao izmjenu Zakona o carinskoj tarifi BiH, a o tome bi bilo nemoguće sada govoriti u situaciji kada se očekuje novi saziv Parlamentarne skupštine BiH.

Tučić je rekao da je Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH upućen podnesak o intenziviranju kontrola mlijeka i mliječnih proizvoda pri uvozu te da se provede naknadna kontrola za najveće uvoznike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: