{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mlijeko zaraženo aflatoksinom najvjerovatnije nije stiglo u BiH

S
21.1.2012. u 14:22
0
9
Mlijeko zaraženo aflatoksinom najvjerovatnije nije stiglo u BiH
0
Mlijeko zaraženo aflatoksinom najvjerovatnije nije stiglo u BiH
Drago Nedić
Veterinarski institut Republike Srpske Dr. Vaso Butozan nema informacija da li je serija slovenačkog mlijeka u kojoj je otkriven aflatoksin upućena u BiH, rekao je Srni direktor ove ustanove Drago Nedić.
Nedić je istakao da "najvjerovatnije nije", jer je aflatoksin nađen samo na jednom lokalitetu u Sloveniji i utvrđeno da je izvor kukuruzno stočno brašno.

On je naglasio da je na toj farmi odmah zaustavljen otkup mlijeka.

"Mi ćemo nadležnim inspekcijskim organima sugerisati da odmah uzmu određeni broj uzoraka mlijeka iz različitih serija, ne samo od uvoznih proizvoda iz Slovenije, nego i od drugih proizvođača kako bi se utvrdilo da li eventualno postoji prisustvo aflatoksina u tim proizvodima", rekao je Nedić.

On je naglasio da je Veterinarski institut Republike Srpske Dr. Vaso Butozan spreman u svakom trenutku da uradi ove analize i može se vrlo brzo dobiti odgovor i reagovati ukoliko se nađe aflatoksin, koji je štetan za zdravlje ljudi i može prouzrokovati razna oboljenja.

Nedić kaže da je aflatoksin metabolički produkt gljivica plijesni koje se najčešće nalaze u žiritaricama i drugim proizvodima iz prirode. Može se naći kod kukuruza, pšenice, soje i različitih vrsta povrća koji se ne skladište na odgovorajući način.

"Aflatoksin je vrlo štetan za organizam zato što može da oštećuje jetru, bubrege, krvne sudove. Pripisuju mu se i karcinogena dejstva", rekao je Nedić.

U mlijeku sa nekoliko farmi u Sloveniji pronađeni su tragovi kancerogenih aflatoksina, te je mlijeko moralo da bude uništeno, a veterinarska uprava ispituje da li je dio dospio u prodaju, javili su juče slovenački mediji.

Aflatoksin je prvo pronađen u svježem mlijeku sa jedne farme iz okoline Bleda, nakon dojave iz Italije, gdje je bilo prodato. Nakon toga farmi je privremeno zabranjena prodaja. Utvrđeno je da je izvor tragova toksina u mlijeku kukuruzno stočno brašno jednog slovenačkog proizvođača.

Ljubljanske mljekare, kao najveći slovenački otkupljivač mlijeka, objavile su da je stočnu hranu upotrebljavao i jedan njihov proizvođač mlijeka, te su dali uzorke mlijeka sa te farme na analizu, ali tragovi toksina u njemu nisu otkriveni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: