Pronađeno u lošem stanju
373

Mladunče vuka spašeno smještajem u sarajevsku Pionirsku dolinu

E.S.H.
Još jedna beba, nakon medvjedice Aide, postala je novi stanovnik popularnog sarajevskog zoološkog vrta, a riječ je o malom vuku.

Star je tek nekoliko mjeseci, a nakon karantina, od sada pravi društvo vučici smještenoj u Pionirsku dolinu u proljeće prošle godine.

Spreman je i već se veseli i posjetiocima koji dolaze da ga upoznaju. Mladog vuka u šumi je u junu pronašao naš sugrađanin karatista i reprezentativac Denis Muhović, pomoćnik načelnika za obrazovanje u Općini Ilidža, samog i neuhranjenog, a svjestan činjenice da tako neće preživjeti donio ga je u Pionirsku dolinu, saopćeno je iz sarajevskog zoo centra.

Dodaju da je mladunče vuka bilo veličine ježa, preplašeno, sićušno i potpuno nesposobno da se samo hrani, a ni mršave nožice nisu ga potpuno služile. Vrijedni i spretni veterinari i hranioci u Pionirskoj dolini, kao i medvjedicu Aidu, dočekali su ga s puno ljubavi i s posebnom pažnjom i tretmanom naučili da se samostalni hrani, pomogli mu da preživi i osamostali se.

Sada, nakon svega, mladi mužjak već se ponaša kao pravi tinejdžer, veseo je, vrlo živahan i sve što radi u skladu sa svojim vrstom i uzrastom, radi potpuno samostalno.

Zato je spreman i za novo društvo i mogućnost da uči od svojih rođaka, pa nakon završenog karantina od sada pravi društvo mladoj vučici koja je također od prošle godine spašena smještajem u Pionirsku dolinu.

Samo petnaestak minuta trebalo mu je da postane punopravni član svog novog doma koji dijeli sa vučicom, a već nakon toga "dogovorili" su podjelu jazbina, trasa kojima se kreću, gdje koje ostavlja zalihe mesa i drugih poslastica.

Zna se i već ko dočekuje, a ko ispraća goste, posjetioce koje uživaju u prekrasnoj jesenjim bojama oslikanoj Pionirskoj dolini. Vučica kao prva stanarka i dočekuje svakog posjetioca koji stazom pored jezera dođe do njihovog doma, a mladi vuk trudi se da je oponaša, ali prilikom odlaska gostiju.

Naučio je i da starijoj rođaki ne smeta prilikom šetnje, pa zato vrijeme dok ona odmara koristi za vlastitu vježbu, baš kao da želi da izraste u lijepog i vitkog mužjaka. Iako pred mladim vukom slijedi još dana učenja i borbe za samostalan život, u Pionirskoj dolini tim ljubitelja životinja spreman je pružiti mu sve potrebno kako bi par vukova kojim se okitila ova zelena oaza i čiji je lik simbol olimpijskog Sarajeva spreman dočekao zimu koja polako kuca na kapiju sarajevske Pionirske doline, saopćeno je iz sarajevskog zoo centra.