BiH
1

Mladom Prijedorčaninu Aladinu Bašiću u Beču presađeno srce

SRNA
Aladin Bašić
Aladin Bašić
Šesnaestogodišnji Prijedorčanin Aladin Bašić dobio je novo srce, a transplantacija je obavljena u Univerzitetskoj klinici AKH u Beču.

Inicijator humanitarne akcije "Pomozite Aladinu Bašiću - budite i Vi dio njegovog novog srca" Alma Semanić rekla je Srni da se kasno sinoć pojavilo odgovarajuće srce za Aladina, koji je bio prvi na Eurotransplantovoj listi za dobijanje ovog organa.

"Prema informacijama koje smo upravo dobili iz Beča, transplantacija je izvedena uspješno, a Aladinovo tijelo je dobro prihvatilo novi organ. Novo srce je počelo da kuca u njegovim grudima, a on se nalazi na intenzivnoj njezi", rekla je Semanićeva.

Akciju za pomoć Aladinu Bašiću iz prijedorskog naselja Donja Puharska pokrenuli su krajem prošle godine mještani ovog naselja Alma Semanić i Mirsad Sarajlić, a brojni pojedinci, udruženja, organizacije iz Prijedora, BiH, Njemačke, Austrije, Švedske i drugih država darovali su više od 200.000 KM.

Aladin Bašić učenik je Elektrotehničke škole Prijedor. Nema majku, oca, brata ni sestru, a od smrti roditelja o njemu brinu njegove tetke.