{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mladina: Tražimo slobodu i sigurnost kretanja građana Tuzle

F
18.6.2007. u 16:55
0
0
Mladina: Tražimo slobodu i sigurnost kretanja građana Tuzle
0
Mladina: Tražimo slobodu i sigurnost kretanja građana Tuzle
Na današnjoj izvanrednoj sjednici Konzultativnog komiteta za sigurnost razmatrana je situacija u Tuzli nakon saznanja o privođenju Selima Bešlagića, Budimira Nikolića i Envera Delibegovića u Sud BiH te pritvaranja bivšeg predsjednika Općinskog vijeća Tuzla Ilije Jurišića u Beogradu, a na zahtjev Srbije i po tjeralici Interpola.
"Uhićenje zastupnika Parlamentarne skupštine BiH Selima Bešlagića, a po tjeralici iz susjedne Republike Srbije događaj je bez presedana u međunarodnim odnosima i međunarodnoj pravnoj pomoći. Ovo zadnje, pogotovu što se radi o 'montiranoj' istrazi vezanoj za događaj, koji se dogodio u Bosni i Hercegovini, atak je na državnog zastupnika, iskazan kroz čin njegovog uhićenja, atak je i na naš grad, građane Tuzle i Bosne i Hercegovine", priopćila je predsjedavajuća Komiteta Nada Mladina.

Po njezinim riječima, izostanak aktivnosti nadležnih državnih organa Bosne i Hercegovine dovodi u nezavidan položaj građane Tuzle i BiH u smislu grubog narušavanja prava na slobodu kretanja uz stvaranje klime opće nesigurnosti

Mladina je podsjetila da je tzv. Rimskim sporazumom, a koji je istekao 2004. godine, dano jamstvo svim građanima na području bivše SFRJ da neće biti neosnovanog ili protupravnog gonjenja ili lišavanja slobode.

Sve navedeno govori u prilog tome da su nadležna državna ministarstva bila dužna učiniti sve ili da se navedeni sporazum produži ili da se sa našim susjedima zaključi novi sporazum koji bi omogućio zaštitu i sigurnost svih građana, koji se nađu u sličnoj situaciji kao i postupanje prema njima u skladu sa međunarodnim standardima, istaknula je Mladina.

Po njezinim riječima, aktivnosti iz Republike Srbije prisutne u zadnje vrijeme mogu dovesti do nesagledivih posljedica po stabilnost ove regije, ako bi i državni organi BiH postupili na sličan način prema građanima druge države uvažavajući princip 'reciprociteta'.

Komitet traži od predstavnika međunarodnih institucija sa sjedištem u BiH da svojim autoritetom utječu na državne organe BiH da u skladu sa svojim nadležnostima osiguraju slobodu i sigurnost kretanja građana Tuzle i državljana BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: