Istraživanje
0

Mladići u BiH vjeruju da žene treba šamarati

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U BiH oko 72 odsto mladića od 15 do 18 godina smatraju da postoje situacije kada žena zaslužuje da bude ošamarena - rezultati su istraživanja nevladine organizacije "Care International".

Projekt menadžer ove nevladine organizacije Saša Petković rekao je danas u Sarajevu, na konferenciji pod nazivom "Mladi i nasilje - putevi za promjene", da 86 odsto tih mladića ne namjerava da mijenja pelene, kuha i hrani djecu, jer smatraju da je to obaveza majki.

Prema njegovim riječima, 80 odsto mladića smatra da muškarac odlučuje kada i kako imati seksualne odnose, a njih 93 odsto su se izjasnili da im se gadi kada vide muškarca koji se ponaša kao žena.

Navodeći da je u ovom istraživanju učestvovalo 1.200 mladića u četiri srednje škole u Sarajevu i Banjaluci, Petković je rekao da nema razlike u stavovima mladića iz BiH sa onima u Srbiji i Hrvatskoj, gdje je obavljeno isto istraživanje.

On je naveo da je cilj današnje konferencije u Sarajevu promovisanje novog edukativnog modela, koji sprečava nasilje među mladima, tako da doprinosi razvoju zajednice i društva u cjelini.

"U drugom dijelu dana, nakon prezentacije rezultata istraživanja, imaćemo debatu gdje ćemo pokrenuti političku diskusiju, šta su sljedeći koraci, kako je moguće uraditi neke političke promjene i primijeniti zakone EU vezane za rodnu ravnopravnost", najavio je Petković.

On je dodao da nevladin sektor ne može sam da utiče na promjenu stavova mladih, ističući da je potrebno angažovanja cjelokupne vasti u BiH.
Boris Paunović, član "Foruma mladića" iz Srbije, organizacije koja je vršila isto istraživanje među mladićima beogradske vazuhoplovne škole, rekao je da  su mladi nasilni "po ponašanju koje ih okružuje i po ponašanju koje naslijede, odnosno porodičnom vaspitanju".

On smatra da moraju da se edukuju, ne samo nastavnici, već i roditelji, te sva ona lica sa kojima mladi ljudi provode svoje dane, kako bi se pristupilo edukaciji mladih.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak smatra da će se prilagođavanjem zakona BiH  standardima EU, doprinijeti promjeni stanja u ovoj oblasti, jer se ne mijenjaju lako neke tradicionalne vrijednosti.

"Moraju se prihvatiti neke nove norme ponašanja, a odbaciti neki stereotipi, koji su prisutni ne samo u našem društvu. Uvjeren sam da se stvari mogu mijenjati na bolje  sa određenim saznanjima, te određenim promjenama u vladinom i nevladinom sektoru", istakao je Čolak.

Pokrovitelj današnje konferencije "Mladići i nasilje - putevi za promjene" je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić.