Stavi tačku na nasilje
210

Mladići i djevojke na ulicama Banje Luke digli glas protiv nasilja nad ženama

M. N.
Mladići organizacije "Budi muško klub" izašli su danas na ulice Banje Luke obučeni u narandžaste majice s porukama "Stop nasilju nad ženama" i "Stavi tačku na nasilje" , a povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Akciji su se pridružile i djevojke/aktivistkinje fondacije "Udružene žene" i sigurne kuće u Banjoj Luci. Organizator događaja je organizacija "Perpetuum mobile".

Foto: Budi Muško Klub
Foto: Budi Muško Klub

Držali su poruke "Učini nešto", "Stop nasilju", "Ne ćuti", "Preuzmi odgovornost" te mnoge druge koje su pozivale žene da ne trpe i da prijave nasilje, a muškarce da prekinu vršiti nasilje nad ženama i da preuzmu odgovornost za već izvršeno. Dijelili su i informativne letke Banjalučanima koji su se zatekli na Trgu Krajine.

Foto: Budi Muško Klub
Foto: Budi Muško Klub

Prema podacima UN-a svaka druga žena u BiH nakon 15. godine doživi neki oblik nasilja.

"Patrijarhalni stavovi prema kojima se žene ne posmatraju kao ravnopravne sa muškarcima prisutni su u različitim društvenim sferama, uključujući porodice, obrazovni sistem i medije", navode iz Kancelarija Agencije UN-a za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u BiH, a povodom početka kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja".

Foto: Budi Muško Klub
Foto: Budi Muško Klub

Globalna akcija traje od 25. novembra do 10. decembra. Kampanju u BiH pod motom "Isključimo stereotipe i nasilje" realizuje Kancelarija Agencije UN-a za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u BiH u saradnji sa partnerima.