Prijeti mu zatvor ili ekstradicija
0

Mladićev vojnik Željko Zekić lagao američkim vlastima

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nekadašnji pripadnik jedinice Vojske Republike Srpske, Željko Zekić (48), priznao je američkom sudu da je lagao o svojoj ulozi u ratu u Bosni i Hercegovini kako bi uspio emigrirati u Sjedinjene Američke Države.

U dokumentima koje je popunjavao kako bi došao u tu zemlju napisao je da je u periodu 1992-1995. bio nezaposlen i da je živio u Srbiji, a zapravo je bio aktivni član postrojbe pri srpskoj vojsci u BiH, prenose agencije.

Zekićev slučaj istražuje sud u američkoj saveznoj državi Georgiji. On je dvaput slagao zvaničnicima SAD-a da je bio "samo izbjeglica u vihoru rata koji je razorio BiH", a zapravo je bio veoma značajan dio tog rata, saopštilo je Američko ministarstvo pravde. Prema njihovim informacijama, Zekić je imao čin narednika u jedinici unutar ratne zone, gdje je tokom trajanja oružanog sukoba živio i radio, a to se odnosi i na vrijeme kada je počinjen genocid u Srebrenici.

Savezni tužilac Sally Quilian Yates rekao je da je Zekić bio član grupe koju je kontrolisao ratni zločinac Ratko Mladić.

U Beogradu se sa porodicom 2002. godine prijavio za odlazak u SAD, što mu je potom i odobreno. Živio je u Lawrencevilleu.

Presuda Zekiću će biti pročitana 16. augusta, a mogao bi dobiti do pet godina zatvora i do 250.000 dolara novčane kazne. Postoji i mogućnost da bude protjeran.