{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mladićev advokat predao žalbu na zahtjev o izručenju

F
30.5.2011. u 18:13
0
36
Mladićev advokat predao žalbu na zahtjev o izručenju
0
Mladićev advokat predao žalbu na zahtjev o izručenju
Foto: AFP
Branilac Ratka Mladića advokat Miloš Šaljić izjavio je Tanjugu da je u ponedjeljak oko 17.15 sati predao žalbu na rješenje o ispunjenosti uslova za Mladićevo izručenje Haškom tribunalu u pošti u Beogradu.
Advokat je precizirao da se žalbeni navodi odnose na to da se ne može, kako je rekao, izručiti čovjek koji nije u stanju da iznese odbranu, kao i da preživi transport do Haaga. Kada žalba stigne u sud, što bi najranije moglo da se dogodi u utorak, o njoj će odlučivati tročlano krivično vanpretresno vijeće suda, koje u roku od tri dana treba da donese odluku.

Ukoliko sudsko vijeće odbije žalbu, rješenje o izručenju će postati pravosnažno i biće proslijeđeno na potvrdu ministrici pravde, koja će dati konačnu riječ o izručenju Mladića Tribunalu u Haagu.

Rješenje o ispunjenosti uslova za izručenje Mladića u petak je donio istražni sudija Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Mladić je uhapšen 26. maja, i od tada se nalazi u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u Beogradu dok se ne steknu uslovi za njegovu ekstradiciju Haagu.

Pošto je prisustvovao i susretu Mladića s unucima, Šaljić je prenio da je nekadašnji vojni lider bosanskih Srba "plakao" dok je grlio petogodišnjeg Stefana i 10- godišnju Anastasiju.

Po njegovim riječima, djeca su bila zbunjena s obzirom da Stefan nikada nije vidio djeda, dok je djevojčica bila beba od nekoliko mjeseci kada je Mladić otišao u ilegalu, bježeći od Haškog tribunala.

- Mladićevo zdravstveno stanje je i dalje nepromjenjeno, rekao je advokat, i dodao da je poslije vrlo emotivnog susreta s unucima ponovo počeo da priča o posjeti kćerkinom i majčinom grobu.

Advokat je ponovo izrazio zabrinutost da će Mladić dočekati živ suđenje u Haagu.

Mladić u pritvorskoj jedinici čeka pravosnažnost rješenja kojim je istražni sudija u petak konstatovao da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje Haškom tribunalu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: