BiH
0

Mladić se četiri godine skrivao u Novom Beogradu

FENA
Ratni zapovjednik bosanskih Srba, odbjegli optuženik za ratne zločine, Ratko Mladić se od 2002. pa sve do januara ove godine skrivao u nekoliko stanova u Novom Beogradu, objavio je u srijedu beogradski list Politika.

Pozivajući se na sadržaj optužnice koja je prošle sedmice podignuta protiv desetorice Mladićevih pomagača na općinskom sudu u Beograda, Politika je objavila da se Mladić u navedenom razdoblju skrivao u najmanje pet stanova u Novom Beogradu. Pomagači su mu dostavljali hranu i plaćali stanarinu u iznosu do 400 eura mjesečno.

Ključna figura u Mladićevom skrivanju u novom dijelu Beograda bio je Jovo Đogo, bivši oficir vojske bosanskih Srba, zadužen za Mladićevu sigurnost. Đogo je uhapšen početkom ove godine i jedan je od optuženih Mladićevih pomagača.

Evropska unija je u maju ove godine suspendirala pregovore o sklapanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Beogradom zbog nesaradnje s Hašim sudom, posebno u dijelu koji se odnosi na hapšenje Mladića.

Srbijanska vlada je ove sedmice u Bruxellesu predstavila akcijski plan za hapšenje Mladića. Evropski čelnici su pozdravili plan, ali i naglasili da će ga cijeniti prema njegovoj provedbi.