BiH
0

Mladić prioritet, ali postoje i druge obaveze prema Haagu

FENA
Savjetnik tužioca Haškog tribunala Anton Nikiforov izjavio je da poslije izručenja generala Ratka Mladića Haški sud neće odustati od gonjenja preostalih optuženih za ratne zločine.

Naglasivši da je s vladom Srbije postignut dogovor da Mladić do kraja aprila bude uhapšen i izručen Tribunalu, Nikiforov je u izjavi "Glasu javnosti" dodao da obaveza saradnje Srbije s tužilaštvom Tribunala ostaje i poslije Mladićevog izručenja.

"Očekujemo da će Vlada Srbije ispuniti dato obećanje, tako da ćemo o saradnji Srbije s Haškim tribunalom iznijeti svoje mišljenje kada taj rok bude istekao, odnosno početkom maja", rekao je Nikiforov beogradskom dnevniku.

"Izručenje Mladića je za sada prioritet. Međutim, vlasti u Srbiji će morati i ubuduće da sarađuju s ovom institucijom. To podrazumijeva izručenje i ostalih optuženih, kao i predaju dokumenata koji su od značaja za određene procese koji se vode ili će se voditi u Haagu", naglasio je savjetnik glavne tužiteljice Carle del Ponte, dodajući da obaveza saradnje s Tribunalom ostaje sve do isteka njegovog mandata 2010. godine.

Nikiforov je ovom izjavom, ustvari, reagirao na intervju srpskog ministra za upravu i lokalnu samoupravu Zorana Lončara "Večernjim novostima" koji je naglasio da će Beograd u najkraćem mogućem roku ispuniti svoju posljednju hašku obavezu.

Lončar, koji je i član Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim sudom, istakao je da je potpuno uvjeren kako će obećanje srpskog premijera Vojislava Koštunice biti ispunjeno.

On je dodao da su prošle dvije godine uspješne saradnje s Tribunalom i da je svima postalo jasno da postoji apsolutna politička volja vlade da se posljednje haške prepreke uklone s evropskog puta Srbije, kao i da Mladićevo hapšenje nije političko, već čisto tehničko pitanje, prenio je Tanjug.