Novo slavljenje zločinca
0

'Mladić - počasni građanin Srebrenice'

Sarajevo-x.com
Vesna Ivanić i njena dvojica istomišljenika odlučili su se da nedavno kao administratori na društvenom sajtu Facebook otvore grupu pod nazivom "Ratko Mladić - počasni građanin Srebrenice".

Najtraženiji bjegunac od pravde, odbjegli ratni komandant Vrhovnog štaba Vojske Republike Srpske u agresiji na Bosnu i Hercegovinu rukovodio je odredima koji su u ljeto 1995. počinili genocid u Srebrenici.

Haški tribunal je to potvrdio kroz optužnicu protiv njega koja obuhvata 15 tačaka, među kojima su genocid, progoni na političkoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi kao zločini protiv čovječnosti, istrebljenje, ubistva, deportacije, prisilna premještanja, terorisanje civila, okrutno postupanje, uzimanje talaca i drugo. Ratko Mladić osumnjičen je i za uzimanje 200 pripadnika UN-ovog osoblja kao talaca, te za zločine vezane uz blokadu Sarajeva 15. novembra 1996. godine, kada je Sarajevsko-romanijski korpus pod njegovom komandom otvarao artiljerijsku, minobacačku i snajpersku vatru na građane i tako ih prisiljavao na život u nehumanim uslovima.

Genocidne radnje predvodio je na područjima Banjaluke, Bosanske Krupe, Bratunca, Ključa, Kotor Varoši, Prijedora, Sanskog Mosta, Vlasenice, Zvornika i Srebrenice, vršio etničko čišćenje 1992. i 1993. u Bosanskoj Krajini i Istočnoj Bosni, nanosio teške tjelesne i duševne povrede muslimanima, a one uključuju fizičko i psihičko zlostavljanje, seksualno nasilje i premlaćivanje. Jedinice Vojske RS-a su pod njegovom komandom učestvovale u ubijanju i zlostavljanju, te prikrivanju ubistava tako što su tijela srebreničkih žrtava ponovo pokopavali na izolovanim lokacijama.

Kako stoji u optužnici, progoni, istrebljenje i ubistvo, deportacija, nečovječna djela, uzimanje talaca (kršenje zakona i običaja ratovanja, zločini protiv čovječnosti, članovi 3 i 5) počinjeni su na sljedećim područjima: Banjaluka, Bihać-Ripač, Bijeljina, Bosanska Gradiška, Bosanska Krupa, Bosanski Novi, Bratunac, Brčko, Doboj, Foča, Gacko, Kalinovik, Ključ, Kotor Varoš, Nevesinje, Novi Grad, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Srebrenica, Teslić, Vlasenica, Vogošća i Zvornik.

Uprkos svemu navedenom, samo na ovoj Facebook grupi više od 2.300 osoba smatra da Ratko Mladić nije zločinac, a ima i onih koji tvrde kako je ovaj haški bjegunac u Srebrenici "izvojevao veliku pobjedu" te "oslobodio srpski narod od islamskih terorista". Članovi nove Facebook grupe uz to i time podržavaju prijedlog prema kojem Ratko Mladić "zaslužuje da postane počasni građanin Srebrenice".

Kako je veličanje fašizma jedna od stavki koje Facebook ne dozvoljava, za očekivati je da će ova grupa uskoro biti zatvorena, a za to se zalažu i članovi grupe "Close group Ratko Mladic - pocasni gradjanin Srebrenice".