BiH
0

Mladić odbranu započeo tvrdnjama da je Nedžariće prvi napao Dragan Vikić

NAP
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Ratni zločinac Ratko Mladić jutros je započeo svoju odbranu pred Haškim tribunalom tvrdnjama da su sarajevsko naselje Nedžarići prvo napali pripadnici specijalne jedinice Dragan Vikića.

Skoro tri godine nakon hapšenja, (uhapšen 26. maja 2011. godine) bivši komandant Vojske Republike Srpske koji se tereti za genocid i ratne zločine u BiH, počeo je pokušaj odbrane svojih tvrdnji da nije odgovoran za zločine. Mladić je došao u sudnicu jutros i dok članovi njegovog advokatskog tima govore, pokazuje znakove nervoze.

Prvi svjedok odbrane je Mile Sladoje, bivši zamjenik komandanta Nedžarićkog bataljona čiji ranij iskaz čitaju Mladićevi advokati.

Za prvu sedmicu odbrana je najavila 9 svjedoka. Prvu grupu čine sedmorica oficira Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS i dvojica opštinskih funcionera iz Novog Sarajeva i Pala.

Skoro svi svjedoci su prethodno svjedočili u dokaznom postupku odbrane bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića. Tom prilikom su negirali optužbe za granatiranje i snajpersko djelovanje po Sarajevu, uključujući sve velike incidente iz optužnice, i prebacujući odgovornost na Armiju BiH tvrdeći da je sve "inscenirano" s ciljem da se krivnja svali na Srbe, prenosi NAP.