BiH
750

Mladić kojeg je Schumacher posjetio u bolnici Koševo: Postao je moj heroj

Piše: A. K.
Nesreća koju je legendarni vozač Formule 1 Michael Schumacher doživio na skijanju zaprepastila je javnost širom svijeta. Sin vjetra, kako ga zovu talijanski mediji, je jedan od najvećih sportista svih vremena i čovjek koji je bio junak generacija mladih ljudi koji su pratili najbrži cirkus na svijetu. Schumi je poseban trag ostavio u srcu Damira Vatreša, Sarajlije kojeg je posjetio u bolnici Koševo 17. decembra 1997. godine.
Vatreš je danas sretan otac i suprug
Vatreš je danas sretan otac i suprug
Sedmostruki svjetski prvak u naš glavni grad je prvi put došao 1996. godine, a zatim i u decembru naredne godine. Veliki humanitarac je u Sarajevo stigao u organizaciji HOPE-a i UNICEF-a, čiji je ambasador bio, kako bi posjetio u ratu ranjenu djecu u bolnici Koševo.

Među dječacima s kojima se sreo u Sarajevu bio je i tada devetogodišnji Damir Vatreš. Teško povrijeđeni dječak, koji je pred kraja rata izgubio desnu ruku i lijevo oko, danas je suprug i otac djevojčice i zaposlenik kompanije Telemach gdje radi kao koordinator izgradnje.

Vatreš se za naš portal prisjetio teške tragedije koja mu se dogodila 15. augusta 1995. godine, kada je kraj rata već bio izvjestan.

"S prijateljima sam se igrao lopte na Vojničkom Polju. Jedva smo čekali trenutak da izađemo na ulicu da se igramo. Otišao sam da dohvatim loptu kada sam našao metalni autić. Uzeo sam "igračku" i otišao do stana, gdje se skupila čitava porodica. Otac je zazidao prozore kako nam ne bi mogli ući meci i geleri pa su se svi tu okupljali. Nisam ni znao da je autić eksplozivna naprava i sva sreća pa nije eksplodirao u stanu. Kada sam ispratio prijatelja, sreo sam na ivičnjak od haustora i kucnuo sam automobil od zid. U eksploziji sam izgubio lijevo oko i desnu podlakticu, a geler mi je prošao nekoliko milimetara od srca", ispričao je Vatreš za Klix.ba.

Schumacher i Vatreš u Sarajevu
Schumacher i Vatreš u Sarajevu
On je rekao kako je tumarao naseljem, nesvjestan da je izgubio ruku. Spasio ga je komšija koji ga je našao na ulici i podigao. Djetinjstvo u ratu zamijenilo je djetinjstvo u bolnicama. Damir je prebačen u Italiju na operaciju oka. U talijanskoj bolnici je boravio sedam mjeseci nakon čega se vratio u Sarajevo.

A onda je stigla informacija da će njega i drugu ranjenu djecu posjetiti niko drugi do Michael Schumacher koji je bio u jednoj od svojih humanitarnih misija. Kaže da mu niko od drugara nije vjerovao kada je ispričao da Schumacher dolazi u bolnicu. Damir je uzeo papir i olovku, sretan što će upoznati velikog Schumachera, i nacrtao mu crveni bolid.

Schumacherov autogram za Damira Vatreša
Schumacherov autogram za Damira Vatreša
"Nije htio da me ispituje kako se to desilo. Trudio se da pričamo o nekim veselim temama. Šetali smo gradom, išli na piće. Bilo je totalno opušteno, a on se ponašao 'normalno'. Na poklon sam dobio njegovu fotografiju s potpisom", ispričao nam je Damir koji je dodao da je Schumacher postao njegov sportski heroj.

Damir kaže da je se osjećao loše kada je saznao za tešku povredu na skijanju.

"Ne možeš da vjeruješ da se povrijedio na skijanju nakon svih brzina kojima je vozio", rekao je Vatreš koji čuva sjećanje na susret s neponovljivim Schumijem.