#SviZaBazen
32

Mladi za mlade: Zenički srednjoškolci pokrenuli projekt za reotvorenje zatvorenog bazena

Piše: E. M.
Učenici zeničke gimnazije
Učenici zeničke gimnazije
Srednjoškolci iz Zenice, odnosno, učenici zeničke gimnazije, u sklopu projekta “Građanin” ukazali su na problem zatvorenog bazena u Zenici koja ima preko 100.000 stanovnika i već nekoliko šampiona u plivanju.

Amar Borić, Benjamin Buća, Ismail Zulfić samo su neki od vrhunskih zeničkih plivača koji su pokazali svoje plivačke sposobnosti na brojnim takmičenjima. Međutim, već dugo vremena svoje treninge nemaju u Zenici već u drugim bh. gradovima gdje su zatvoreni bazeni u funkciji.

Bazen Željezare Zenica van funkcije je više od godinu dana, a učenici trećeg razreda zeničke gimnazije odlučili su izvršiti analizu problema te na koji način mogu ponovo osposobiti bazen i svojim sugrađanima pružiti sve što im je potrebno za razvoj, očuvanje zdravlja i sportske uspjehe.

U razgovoru za Klix.ba Emir Baručija, jedan od učenika zeničke gimnazije koji je zajedno s drugim učenicima pokrenuo projekt “Građanin” na temu zatvorenog bazena, je izjavio kako bazen nije luksuz već potreba za grad kao što je Zenica i kanton s obzirom na to da u cijelom kantonu ne postoji zatvoreni bazen.

Amar Borić u zatvorenom bazenu u Zenici
Amar Borić u zatvorenom bazenu u Zenici

"U Zeničko-dobojskom kantonu svaki dan se rađanu nove sportske nade i šampioni, ali zbog nepostojanja zatvorenog bazena nikada neće možda moći ostvariti svoje planove. Ovo je problem koji ne treba prepustiti vremenu i čekati da ga vrijeme riješi. Plivati znači održavati svoje zdravlje i imati normalan razvoj. Zenica je grad koji živi za sport, ali plivanje trpi veliki nedostatak", kazao je Baručija te naglasio da Zenica ima višestruke prvake u plivanju kao što su Amar Borić i Ismail Zulfić.

U svom projektu mladi Zeničani su ponudili i rješenja problema koji se ogledaju u tome da bazen pređe u vlasništvo Zeničko-dobojskog kantona, da se pronađe investitor, odnosno, novi vlasnik Željezare Zenica koji bi kupovinom imovine kupio i bazen ili da se napravi novi bazen s obzirom na to da u 12 gradova u ZDK ne postoji nijedan zatvoreni bazen.

Fotografija podrške NK Čelik
Fotografija podrške NK Čelik

Podršku su im pružili brojni sportski kolektivi i pojedinci, ali i drugi plivački klubovi iz cijele Bosne i Hercegovine i svijeta. U narednom periodu ističu kako im je cilj pobijediti na takmičenju, ali kako ne bi čitav trud bacili u vodu, borit će se za realizaciju nekog od svoja tri ponuđena rješenja.