Edukacija i zabava
0

Mladi u Velikoj Kladuši dobili Alternativni centar kulture: Muzika, radionice, filmovi...

M. N.
Mladi koji žive u Velikoj Kladuši konačno će dobiti prostor u kojem će na kvalitetan i kreativan način moći provoditi svoje slobodno vrijeme, ali i zabaviti se. U četvrtak, 1. augusta, bit će otvoren Alternativni dom kulture koji će, kako je najavljeno, osvježiti kulturni i društveni život Velike Kladuše.

Prostor Alternativnog doma kulture nalazi se u neposrednoj blizini stadiona NK Krajišnik, u ulici Milana Popovića. Prostire se na 130 metara kvadratnih, a sadrži čitaonu, muzičku sobu, prostorije za radionice, koncerte, javne tribine, projekcije filmova, izložbe itd.

U čitaoni se nalaze knjige koje mogu koristiti svi posjetioci, a muzička soba je opremljena instrumentima na kojima će moći vježbati muzičari i bendovi. Prostor je otvoren od sredine jula i već su se održali neki događaji, a planirano je da se održavaju radionice iz slikarstva i street arta, web dizajna, novinarstva i medijske pismenosti te fotografije.

"Naš dugoročni cilj je da Alternativni dom kulture postane mjesto u kojem će se mladi, ali i drugi građani, svakodnevno okupljati, razmjenjivati znanje, učiti zajedno i jedni od drugih te na taj način osvježiti kulturni i društveni život Velike Kladuše novim idejama i dešavanjima. Od početka augusta do kraja 2019. godine Alternativni dom kulture će biti otvoren za sve građane pet dana sedmično", kazali su iz Centra za demokratizaciju društva "Naša zajednica" koji upravlja ovom ustanovom.

Centar će biti otvoren mini koncertom autorskog dua KamoSutra koji čine Amir Mahmutović i Elvis Ćerimović, a već 2. augusta će biti upriličena prva projekcija filma "Vitez bibliotekar" i izložba slika Hasana Bekanovića.

Alternativni dom kulture radit će svaki dan od srijede do nedjelje u terminu od 12 do 20 sati.