|

Mladi u Sarajevu najviše izloženi narkoticima u BiH

Mladi u Sarajevu najviše izloženi narkoticima u BiH
18
Klix.ba
25.11.2012. u 13:00
24
komentara
18

dijeljenja
Mladi u Sarajevu najviše izloženi narkoticima u BiH
Većina mladih u regionu je u riziku da pod uticajem svog neposrednog okruženja proba drogu. Pri tome čak 75,7 posto mladih u Crnoj Gori poznaje nekoga u svom neposrednom okruženju ko konzumira drogu, 59,9 posto mladih u Srbiji i njih 57,6 posto u Bosni i Hercegovini - pokazuju rezultati komparativnog istraživanja "Dostupnost droge u regionu i informisanost i stavovi mladih o narkomaniji“, koje je sprovela Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti "Vita“ iz Novog Sada.
Istraživanje je sprovedeno tokom novembra 2012. godine na uzorku od 1.893 mladih od 15 do 30 godina iz Srbije, BiH i Crne Gore.

Dostupnost droge je jedan od vodećih faktora rizika širenja narkomanije, što potvrđuju i podaci da je 61,9 posto mladih u Crnoj Gori direktno ponuđeno nekom od droga, 55,7 posto njih u Srbiji i 46 posto u BiH. Iskustvo sa drogom je imalo 23,5 posto ispitanih mladih u Srbiji, 21,3 posto u BiH i 25,7 posto u Crnoj Gori.

Što se tiče rezultata u BiH, istraživanje je pokazalo da su mladi u Sarajevu u najvećoj mjeri izloženi narkoticima jer 78,7 posto ispitanih u svom neposrednom okruženju ima nekog ko konzumira drogu, što je za čak 20,9 posto više u odnosu na prosječni rezultat u BiH. Mladi u Zenici su u najvećoj meri (54,6 odsto) direktno ponuđeni narkoticima, a 30,6 posto njih je i probalo, što je za skoro 10 posto više od proseka za BiH.

Istraživanje bolnice Vita nadalje pokazuje da među mladima i dalje dominiraju tipične zablude, kao naprimer podjela droga na "lake i teške“ koju odobrava 59,8 posto mladih u Srbiji, čak 77,6 posto u BiH i 51 posto u Crnoj Gori. Dok zabludu da se droga može uzimati kontrolisano i u specijalnim prilikama ima 32,3 posto ispitanih mladih u Srbiji, 42,4 u BiH i čak 43,3 posto u Crnoj Gori. Ovakvi stavovi ukazuju na nedovoljnu kritičnost i distancu prema tzv. "lakim drogama“ što povećava rizik od njihove zloupotrebe.

U BiH, najveća odstupanja u rezultatima po pitanju odobravanja podjele na "lake i teške“ droge imamo u Sarajevu, 85,2 posto i Bijeljini 84 posto, dok je zabluda o mogućem kontrolisanom uzimanju droge najizraženija u odgovorima mladih takođe u Sarajevu 51,9 posto.

Donekle ohrabruju rezultati onih koji narkomaniju prihvataju kao izlječivu bolest (Srbija 66,6 posto, BiH 71,2 posto, Crna Gora 62,6 posto), što govori o spemnosti mladih da daju "drugu šansu“ ovisnicima vjerujući u mogućnost njihove resocijalizacije.

Međutim, još uvijek je u mnogim odgovorima prisutan nerealni optimizam kroz tvrdnje da je za rješenje narkomanije dovoljna čvrsta volja, bez stručne pomoći (Srbija 36,1 posto, BiH- čak 48,9 posto i Crna Gora 33,7 posto).
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...