BiH
0

Mladi u Federaciji BiH uskoro dobijaju svoj zakon

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Mladi u Federaciji BiH uskoro bi trebalo da dobiju svoj zakon, koji će osigurati institucionalno organiziranu brigu o mladima, omladinsko udruživanje i učestvovanje mladih na svim nivoima odlučivanja.

Nacrt zakona o mladima FBiH izradilo je Njemačko društvo za tehničku saradnju (GTZ) u saradnji s Udruženjem Kult, koje je ovaj zakonski akt uputilo Komisiji za pitanja mladih Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Komisija je prihvatila nacrt zakona i uputila ga u proceduru te bi mogao biti razmatran na nekoj od sjednica Federalnog parlamenta.

Ovo je potvrdila danas u Sarajevu i predsjednica federalne Komisije za pitanja mladih Indira Karović na konferenciji na kojoj je prezentirana Inicijativa za usvajanje zakona o mladima FBiH Udruženja Kult, ali i sam nacrt zakona.

Učesnici konferencije su ukazali na potrebu što hitnijeg usvajanja zakona o mladima te ocijenili da je ovaj nacrt zakona dobar primjer saradnje civilnog društva i vladinih institucija.

FBiH trenutno nema zakon o mladima te nije utvrđena nadležnost nad mladima, njihovo organiziranje, te zakonska briga o njima, iako su aktuelni brojni negativni trendovi u ovoj oblasti.

Stoga nacrt zakona o mladima tretira ne samo omladinsko organiziranje već i brigu o mladima općenito. Njime se, kako je kazao predsjednik Udruženja Kult Jasmin Bešić, definira stvaranje krovnih udruženja mladih, rad vladinih tijela s mladima te ono šta vlasti trebaju učiniti u ovoj oblasti.

Predstavnica GTZ-a Rubeene Esmail-Arndt ustvrdila je da će ovaj zakon omogućiti efikasniju upotrebu javnih sredstava za podršku mladima, a ova sistemska podrška će osigurati da mladi imaju dobar početak.

-Zakon je već u proceduri i ne vidim razlog da se uskoro ne usvoji, istaknula je Esmail-Arndt.

Podršku što skorijem usvajanju ovog zakona dala je i potpredsjednica FBiH Spomenka Mićić, naglasivši da je ovaj nacrt zakona primjer da samo radeći zajedno možemo doći do određenih rješenja.

Apelirala je također i na mlade da budu što aktivniji, ali i da ne upadaju u okove politike.