BiH
62

Mladi u BiH u paklu droge: Veliki broj tinejdžera među ovisnicima

Piše: Ž. M.
Fenomen konzumiranja droge prati ljudski rod od davnina, a broj konzumenata droge iz godine u godinu raste kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini.
Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u Mostaru (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u Mostaru (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)

Novi načini zabave, trendovi, pozitivni stavovi prema drogama, hedonistička orijentacija prema životu i velika dostupnost droga pridonose tome da je svake godine sve više uživalaca opojnih sredstava, a naročito među adolescentima.

Ekipa portala Klix.ba je zbog toga posjetila je Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u Mostaru. Centar je osnovan još 1999. godine i kroz njega je do danas prošlo ukupno 884 ovisnika o drogama.

Od toga broja bilo je 797 muškaraca i 57 žena. Prve godine za liječenje se prijavilo 17 osoba, a već sljedeće čak 84 ovisnika, koji su prošli kroz aktivno liječenje i proces resocijalizacije.

Od početka ove godine do danas broj prijavljenih ovisnika iznosi 17, a kako su nam rekli iz ovog centra, to su tek registrirani ovisnici, dok su stvarne brojke onih koji su zakoračili u pakao droge mnogo veće. Centar pokriva područje od tri kantona i susjedna područja Republike Srpske.

"Najveći broj naših pacijenata je iz Mostara, zatim slijede Čapljina, Konjic, Ljubuški, Čitluk i Široki Brijeg. Bilo je također prijavljenih iz Zenice, Travnika, Teslića, Kiseljaka i iz drugih bih gradova. Ovisnici se uglavnom jave kada im problem postane zdravstveno, ekonomski i socijalno nepodnošljiv", kažu uposlenici Centra.

Poražavajući je podatak da je među ovisnicima, koji su se prijavili na liječenje u ovom centru, 47 imalo manje od 15 godina, dok je onih čija se starosna dob kreće od 15 do 20 godina bilo čak 261.

"Od 844 ovisnika koji su prošli kroz ovaj centar, 532 uzimalo je heroin. Postupak liječenja ovisnika započinje razgovorom sa socijalnim radnikom i ljekarima, koji određuju terapiju metadonom. Koliko će liječenje trajati zavisi od osobe do osobe", kažu u Centru.

Droga je svako psihoaktivno sredstvo prirodnog ili sintetičkog porijekla koje kod ljudi stvara promiene psihičkog stanja.

Najteži stadij prilikom konzumacije narkotika je ovisnost o njima. U ovom najopasnijem i najštetnijem stadiju,osoba više ne vlada svojim životom, već droga.

Nažalost svake godine je sve više BiH građana koji su došli do ovog stadija, i zbog toga iz mostarskog Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje o ovisnosti poručuju kako cjelokupna zajednica,od porodice, preko policije i odgojnih ustanova, treba uložiti više truda na prevenciji narkomanije.

Savjeti za roditelje - Znakovi koji ukazuju na zloupotrebu droga

Promjene u ponašanju

Izražena sklonost laganju, varanju, krađi, problemi s policijom, napuštanje starih prijatelja, izbjegavanje pričanja o novima, posjedovanje veće količine novca, česta i bezrazložna ljutnja, nasilničko ponašanje, razdražljivost i tajnovitost, ljutnja i izbjegavanje razgovora o drogama, smanjena motivacija, nedostatak energije i samodiscipline, nizak stepen samopouzdanja, smanjeno zanimanje za ranije aktivnosti i hobije, opadanje školskog uspjeha, sve slabije školske ocjene, česti neopradvani izostanci, lijenost..

Tjelesni znakovi

Teškoće u pamćenju i koncentraciji, slaba koordinacija pokreta, nepovezan, nejasan govor, nezdrav izgled, zapuštanje osobne higijene, zakrvavljene oči, izrazito proširene ili sužene zjenice, poremećaj ritma spavanja i prehrane, gubitak tjelesne težine, umor ili hiperaktivnost...

Očiti znakovi zloupotrebe droga

Posjedovanje pribora kao što su lule, cigaretni papir, ampule i male bočice, kapljice za oči, šprice, igle, nagorjele žlice ili čepovi boca, vatice i sl. posjedovanje droga: različitih vrsta tableta, bijeli do smeđi prah, suho lišće, sjemenke, nepoznate biljke u cvjetnjacima, perforirani komadići papira s crtežima, boce alkoholnih pića, ljepila ili plin za upaljače koji brzo nestaje i slično.