BiH
14

Mladi u BiH ispred Spomenika ubijenoj djeci pozvani da ostanu u svojoj zemlji

Anadolija
(Foto: Anadolija)
"Na ovom mjestu ubijena je jedna škola, škola sa 1.601 učenikom, jedna velika škola od 66 odjeljenja sa 12 klupa. Zastanimo i zamislimo to. Koje je to nepregledno more želja i žamor smijeha", pročitala je bh. glumica Vedrana Seksan ispred Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

Na tom mjestu danas je povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, manifestacijom "Djeci Sarajeva" poslana poruka mladim generacijama BiH da ne napuštaju svoju domovinu, da u njoj ostanu i bore se za svoju budućnost, znanjem i istinom.

Tim povodom nekoliko stotina učenika sarajevskih srednjih i osnovnih škola, te vrtića ispunilo je Veliki park gdje su odali počast djeci ubijenoj u ratu u opsadi glavnog grada BiH.

Uslijed zatvaranja centralne saobraćajnice i čitanja emotivnih odlomaka upućenih djeci, prisutni na današnjoj manifestaciji nisu mogli zadržati suze. Posebno teško bilo je Fahri Hodžić iz Sarajeva čiji sin Adnan je tokom rata u BiH ubijen iz snajpera u sarajevskom naselju Stup. Današnji dan, kako je istakla, posebno je važan za nove naraštaje kako bi sačuvali uspomenu na ubijene vršnjake.

"Ja sam majka ubijenog sina Adnana koji je imao samo 14 godina, snajper ga je ciljano ubio, ne gledajući da je to golobrado dijete, ni krivo ni dužno. Ubijali su nedužne građane, djecu, kada ubiju dijete, ubili su čitav grad. Ja kao majka, težak je ovaj dan, vrlo mi je teško svaki dan a posebno 9. maj. Kao majka, ne mogu reći koliko je teško ali ovaj dan ako ne budemo bili kod spomenika, zaboravit će se", rekla je Hodžić.

Kao majka čije dijete je brutalno ubijeno, tvrdi kako, iako prepuna tuge i boli, ne šalje poruke mržnje već samo istine.

"Poruka zločincima je da, ja kao majka, nikada na svijetu ničije dijete ne bih ubila, nisu djeca kriva, a neka odgovara onaj koji je učinio, a ne njegovo dijete", poručila je Hodžić.

Nakon potresnih poetskih numera Seksan i bh. glumca Izudina Bajrovića, te pjesme "Bosna puna nas" Benjamina Isovića, hor djece sarajevskih osnovnih škola sa solistom je otpjevao pjesmu "Ostajte ovdje" bh. pjesnika Alekse Šantića.

Da upravo ta pjesma predstavlja poruku mladima da svoj život u BiH nastave graditi za bolje sutra, rekao je Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva od 1992.-1995.

"Simbolično na ovaj dan više je motiva zbog kojih smo ovdje, najvažniji je sjećanje i čuvanje istine od zaborava, na ubijenu djecu ovog grada. Međutim, također želimo da mladim pošaljemo poruku ne u slučaju mržnje i osvete nego da grade i stvaraju bolji i ljepši život, da pošaljemo poruku sa motivom manifestacije "Ostajte ovdje", da ne napuštaju svoj grad, svoju državu, da ovdje ima budućnosti, da treba samo napora, njihov oružje u svim životnim bitkama treba biti znanje i istina", rekao je Grabovica.

Na Spomeniku ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. nakon završetka programa učenici su položili cvijeće, a isto je učinilo i nekoliko predstavnika kantonalnih i federalnih institucija BiH.

Današnji dan, 9. maja kada se obilježava Dan pobjede nad fašizmom, ujedno i Dan Evrope, tradicionalno se odaje počast nevino ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, za 1.601 ubijeno dijete. Za sve njih, u centru Sarajeva je na današnji dan, 9. septembra 2009. godine u Velikom parku otkriven spomenik kako kako bi se istina o ubijenoj sarajevskoj djeci sačuvala od zaborava.