Žele kompromis
138

Mladi Srebrenice predložili nove nazive ulica: "Sunčana ulica, "Nova ulica", "Ulica nade"...

A. Ku.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Mladi Srebrenice uputili su pismo načelniku Mladenu Grujičiću i predsjedniku Skupštine opštine Srebrenica Salki Tursunoviću te predložili nazive ulica koji su, kako kažu, rezultat minimuma oko kojih se mogu složiti bez obzira na etničku pripadnost.

Podsjetili su na inicijativu Skupštine da izvrši izmjene naziva ulica u urbanoj jezgri grada, koja je uzburkala duhove u ovoj lokalnoj zajednici, zbog namjera da nekoliko ulica dobije kontroverzne nazive.

U cilju da nađu kompromisno rješenje mladi Opštine Srebrenica su kroz inicijativu koju je predočila Socijaldemokratska partija (SDP)BiH u Srebrenici predložili alternativu prijedlozima srpske većine u Skupštini opštine.

"Pitanje izmjene naziva ulica, trgova, parkova i dijelova naseljenih mjesta je u našoj Srebrenici, kao i u većini drugih zajednica širom Bosne i Hercegovine, je uvijek politička tema, u kojoj većina nastoji nametnuti svoje političko viđenje – koje se često reflektuje u odnosu prema prošlosti, historiji, ali i sadašnjosti", naveli su.

Dodaju da ljudski smatraju da su trenutni nazivi ulica ostali iz vremena kada je bilo moguće zajednički postići minimum konsenzusa o tome ko su heroji ovog kraja.

"Kao takvi, trebali bi i ostati, sve dok takvog konsenzusa ponovno ne bude bilo, prvenstveno između Bošnjaka i Srba, odnosno između svih građana Srebrenice. Međutim, svjesni da će politička većina istrajati na izmjenama, s mladim Srebrenice došli smo do prijedloga oko kojih može postojati konsenzus", poručio je Ahmo Mehmedović iz SDP Srebrenica.

Inicijativa koja je potekla od mladih opštine Srebrenica je rezultat nastojanja da se do izmjena dođe jednim drugačijim putem od – preglasavanja, i nametanja imena ulica na način koji bi mogao probuditi tenzije u zajednici.

"Možda prijedlog zvuči pomalo naivno, ali je prilika da iz Srebrenice pošaljemo jednu drugačiju i dobru vijest. Prvi je, da se usaglasimo oko ovih (ili sličnih) naziva ulica u Srebrenici i drugim naseljenim mjestima, koja neće imati nikakve personalne ni ideološke karakteristike. Drugi je, da takav zajednički kompromis predstavimo kao 'Projekat ulica za mir', gdje će Opština Srebrenica i Skupština opštine Srebrenice se obavezati da će donijeti ovakve nazive ulica te proglasiti moratorij i obavezati se da neće vršiti izmjene naziva narednih 20 godina", navodi Mehmedović.

Zauzvrat, zajednički bi tražili od donatora u Sarajevu i Banjoj Luci, ali i međunarodnim donatorima, da se obavežu na izdvajanje sredstava za Opštinski fond "Projekat ulica za mir", kojim će direktno finansirati rekonstrukciju i sanaciju ulica koje su predmetom odluke, kao i osiguranja postavljanja tabli i dodatnih sadržaja koje će biti od koristi stanovnicima koji u njima žive.

"Na taj način, priča o ulicama neće biti samo prazna priča za podsticanje predizbornih tenzija", kazao je Mehmedović.

Mladi Srebrenice u pismu načelniku Grujičiću i predsjednik Skupštine opštine Tursunoviću poručuju da je važno da se zajednički sastavi odluka, kojom bi se regulisalo ravnopravno korištenje ćirilice i latinice, te izgled tabli, također bi sama odluka uz sadržaj naziva i preuzimanja obaveza koje sam gore naveo, bila pripremljena u nacrtu.

"Prema usaglašenom prijedlogu mladih iz Srebrenice, srebreničke ulice i ulice u Skelanima bi nosile nazive ulica tolerancije, kulture, solidarnosti, ravnopravnosti, znanja, slobode, dijaloga, budućnosti, djece Srebrenice, prijatelja Srebrenice, izgradnje mira, mladosti, Nova ulica, Starogradska ulica, Rudarska ulica, Sunčana ulica, Nova ulica i Ulica nade. Da je pravde, mi znamo da bi ulice u Srebrenici trebale nositi imena po žrtvama genocida, po majkama Srebrenice, po našoj Hatidži, po dobrim ljudima i borcima za pravdu, ali znajući da je naša lokalna zajednica daleko od toga, moramo ponuditi alternativu kako sutra ne bismo imali imena ratnih zločinaca na tablama u središtu Srebrenice. I zato je ovaj prijedlog rezultat minimuma naziva oko kojih se mladi Srebrenice, bez obzira na etničku pripadnost, mogu složiti. A nama je živjeti ovdje", zaključio je Mehmedović.