BiH
0

Mladi SDU-a organizirali mirni protest zbog nehapšenja ratnih zločinaca

FENA
Članovi Kantonalne organizacije mladih Socijaldemokratske unije BiH Sarajevo okupili su se danas ispred sjedišta Misije Evropske unije u Sarajevu u znak protesta zbog nehapšenja optuženih za ratne zločine, s obzirom na to da se nagovještava zatvaranje Haškog tribunala 2010. godine.

Predsjednik Kantonalne organizacije mladih SDU-a BiH Asmir Hodžić je najavio da će biti održan niz protestnih okupljanja ispred ambasada zemalja koje su obećale hapšenje ratnih zločinaca.

Za sutra su najavili okupljanje ispred OHR-a, a u petak ispred američke ambasade.

Nakon toga će biti organizirani infostolovi gdje će mladi SDU-a sakupljati potpise građana te se s prikupljenim potpisima najaviti u OHR i u američku ambasadu te zatražiti njihovu punu podršku da se već jednom nešto uradi u vezi s ovim pitanjem.

Prema Hodžićevim riječima za ovakvo stanje mladi SDU-a najviše okrivljuju američku administraciju i OHR „koji dosad nisu ništa uradili“.

„Pokušavaju s nekim akcijama koji izvode, a ustvari samo lažu narod“, kazao je on.

Istaknuo je da bi se u ove aktivnosti trebale uključiti i druge organizacije mladih i nevladine organizacije, napominjući da ovo nije samo problem mladih SDU-a nego svih kojima je stalo do ove države i do hapšenja ratnih zločinaca.

Mladi SDU-a namjeravali su danas razgovarati sa šefom Delegacije Evropske komisije u BiH, ali im je u sjedištu Delegacije rečenio da je danas neradni dan.