BiH
0

Mladi SDU-a nastavljaju proteste ispred ambasada

FENA
Mladi Socijaldemokratske unije (SDU) BiH nastavit će od 22. maja mirne proteste okupljajući se ispred ambasada u Sarajevu zbog najavljenog zatvaranja Haškog tribunala prije hapšenja najtraženijih ratnih zločinaca - Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Mladi SDU-a BiH će sutra demonstracije održati ispred Ambasade Velike Britanije, 23. ispred francuske, a 24. ispred njemačke ambasade. Demonstracije će se održavati od 11.55 do 12.30 sati, kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu predsjednik Kantonalne organizacije mladih SDU-a BiH Asmir Hodžić.

Predsjednik Inicijativnog odbora protestnih okupljanja Nedžad Ahatović je naglasio kako su mladi SDU-a od 16. maja održali protestno okupljanje ispred Ambasade Republike Srbije, 17. ispred hrvatske ambasade a 18. maja ispred Ambasade Republike Crne Gore.

“U ambasadama Srbije i Hrvatske nismo bili primljeni, a razlog je odsustvo ambasadora iz Sarajeva. U Ambasadi Crne Gore smo naišli na srdačan prijem od ambasadora Ramiza Bašića koji je podržao našu inicijativu. Došli smo do zajedničkog zaključka da ne bi trebalo doći do gašenja Haškog tribunala prije hvatanja najtraženih ratnih zločinaca, a dobili smo i informaciju od ambasadora da je to i zvanični stav Vlade Crne Gore, kada je u pitanju Haški tribunal”, kazao je Ahatović.

Kako je saopćeno na pres-konferenciji, sljedeće sedmice demonstracije bit će održane ispred talijanske, ruske i kineske ambasade u Sarajevu.

Mladi SDU-a protestna okupljanja počeli su 9. maja, a demonstracije su održali i ispred sjedišta Misije Evropske unije u Sarajevu, OHR-a i američke ambasade.