BiH
0

Mladi poručuju: Ja BiH bez barijera!

Klix.ba
Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Povodom ovog dana Institut za razvoj mladih KULT i učesnici više od 20 nevladinih organizacija iz čitave Bosne i Hercegovine su, u sklopu programa Jačanje institucionalnih kapaciteta USAID-ovih partnera u BiH, odlučili ukazati na položaj osoba s invaliditetom i probleme s kojima se svakodnevno susreću.

"Obilježavanjem ovog datuma ne teži se samo podizanju svijesti o dobrobitima integriranja osoba sa invaliditetom u sve aspekte političkog, ekonomskog i kulturnog života, već i o njihovom realnom i konkretnom uključivanju u društvene procese", izjavio je Muamer Logo, glasnogovornik Instituta KULT.

U BiH još uvijek ne postoje tačni podaci o broju osoba s invaliditetom, što ukazuje na činjenicu nedovoljnog interesiranja za potrebe ove grupacije. Agencija za statistiku BiH procjenjuje, na osnovu podataka dobijenih od službi za socijalni rad i PIO/MIO fondova u oba entiteta, da više od 270.000 građana ima neki vid invaliditeta. Prema domaćim zakonima, prava garantirana osobama s invaliditetom mogu ostvariti one osobe koje su sa urođenim ili stečenim oštećenjem sluha i/ili vida, fizičkim invaliditetom, intelektualnim poteškoćama, autizmom te duševnim oštećenjima. Za razliku od domaćih, međunarodni propisi, poput UN-ove konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, uključuju i osobe sa dugotrajnim fizičkim, intelektualnim, mentalnim ili osjetilnim oštećenjima.

"Nevladine organizacije smatraju da je potrebno omogućiti puno i jednako uživanje ljudskih prava, kao i učestvovanja osoba s invaliditetom u svim društvenim aspektima na jednakopravan način. Vrlo je važno razbiti stereotipe i ukazati javnosti da su osobe s invaliditetom jednako sposobne za obavljanje svakodnevnih aktivnosti uz ravnopravan tretman. Inicijativom Ja BiH bez barijera! želi se ukazati na diskriminatoran položaj u kojem se nalaze osobe s invaliditetom koje se služe invalidskim kolicima ili drugim pomagalima, a koje vrlo često ne mogu pristupiti objektima od javnog interesa zbog neprilagođene infrastrukture", istakao je Logo.

Inicijativa Ja BiH bez barijera! će obuhvatiti analizu pristupačnosti značajnijih objekata u BiH, koji će biti evidentirani putem Facebooka. Cilj akcije je evidentirati društveno (ne)odgovorne javne institucije, kompanije i sl.

Historija obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom počinje davne 1956. godine, kada je u rudniku uglja Bois du Casier u Belgiji izbio požar u kojem su stradala 262 rudara. U spomen na poginule, Ujedinjene nacije su 1998. godine promovirale 3. decembar kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

U izradi akcije i videa koji je napravljen povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom učestvovali su: UG Nešto Više, Fondacija Mozaik, COI Step by Step, Udruženje izbornih zvaničnika BiH, Fondacija CURE, CRMA, INFOHOUSE, OO Odisej Bratunac, CPCD, SUMERO, Demokratski omladinski pokret, Partner Tuzla, Omladinsko udruženje REaktiv Zenica, Prijatelji Srebrenice, Historijski muzej Sarajevo, NVO altruista Svjetlost, Udruženje porodica i osoba s poteškoćama u razvoju Dajte nam šansu, Sarajevski otvoreni centar, Prava za sve, Centar za održivi razvoj, Helsinški odbor u RS-u, YiHR BiH, Udruženje dobitnika zlatne značke Univerziteta u Sarajevu, Udruženje Glas Istočno Sarajevo i Institut za razvoj mladih KULT.

Implementator USAID-ovog programa jačanja kapaciteta organizacija je Institut za razvoj mladih KULT.