BiH
44

Mladi poručuju: Birat ćemo!

Institut za razvoj mladih KULT je u predizbornom periodu odlučio poslati direktnu video poruku mladim ljudima koji imaju pravo glasa na Općim izborima 2014. godine u Bosni i Hercegovini, tim više što je primjetno da ni mediji niti političari, a ujedno i kandidati za naredne izbore, dovoljno ne spominju mlade ljude, niti nude konkretne programe za bolji život najugroženije populacije u BiH.

"Video ima jaku i direktnu poruku mladima koji imaju pravo izlaska na izbore. Željeli smo istači mlade ljude, njihovu ozbiljnost te spremnost da glasaju i biraju. Potrebno je dodatno motivirati mlade ljude za izlazak na izbore. U Bosni i Hercegovini više od 600.000 mladih ima pravo glasa i u tome i jeste prava snaga, tim više što je na prošlim Općim izborima najuspješnija politička stranka imala manje od 300.000 glasova. Zbog toga je poruka mladih jasna: Birat ćemo!, jer mladi zaista odlučuju o demokraciji“, istakao je Tarik Kapetanović iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Iako je ustaljeno mišljenje da mladi u BiH ne glasaju, izborne statistike pokazuju upravo suprotno. Mladi čine 21,4 posto biračkog tijela u BiH, a njihova izlaznost na Opće izbore održane 2010. godine iznosi oko 52 posto, što je približno izlaznosti ukupne populacije koja je iznosila 58 posto. Presudni razlog izlaska mladih na izbore jeste stav da se glasanjem može doprinijeti poboljšanjima u društvu, što je izuzetno važan pokazatelj političke emancipacije i evolucije mladih, koju ne možemo pronaći kod starijih kategorija stanovništva gdje su tradicija, ideologija, strah, simpatija ili antipatija presudni razlozi glasanja. Zbog toga možemo reći da smo dekonstruirali stereotip da mladi ne glasaju jer ne vjeruju da glasanje može donijeti pozitivne promjene u društvu, naglašavaju u Institutu za razvoj mladih KULT.

Institut za razvoj mladih KULT, u suradnji sa partnerima, provodi inicijativu "Mladi odlučuju o demokraciji – uključenost mladih u izborni proces“ – kojoj želi doprinijeti jačanju uloge građanskog društva u promicanju ljudskih prava i demokratskih reformi u sektoru mladih u Bosni i Hercegovini, Moldaviji, Kirgistanu, Srbiji i Makedoniji te njihovom konsolidacijom u političkom sudjelovanju, zastupljenosti i podršci u procesu demokratske tranzicije.

"Ovim procesom želimo osigurati sudjelovanje mladih u izgradnji demokracije, te uspostaviti bolju suradnju između organizacija građanskog društva koje dijele zajedničke probleme tranzicijskih demokracija. Projekt je podržan od strane Evropske komisije u Briselu i Njemačke ambasade u Sarajevu", navodi se u saopštenju.