{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mladi odlaze jer ne vide perspektivu u BiH

F
21.2.2009. u 12:26
0
11
Mladi odlaze jer ne vide perspektivu u BiH
0
Mladi odlaze jer ne vide perspektivu u BiH
Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić kazao je da iz Sarajeva te cijele BiH odlaze mladi jer u ovoj zemlji ne vide perspektivu, te da posebnu odgovornost za to snose oni koji su odgovorni na političkom planu kako domaći tako i međunarodni predstavnici. Kardinal Puljić je kazao kako je odlazak, barem kada je riječ o Sarajevu, motiviran ne samo političkim nego i gospodarskim razlozima, no dodao je kako etničke razlike opterećene ratnim naslijeđem ostaju bitnom zaprekom istinskom suživotu.
"To je nužno što prije mijenjati za što je potrebno svaku stvar nazvati pravim imenom i iskorijeniti svaku vrstu nepravde", kazao je Puljić u u intervjuu za "Dnevni avaz".

Vrhbosanski nadbiskup istaknuo je kako je jasno da Hrvati nisu ravnopravni ni u Federaciji BiH niti u Republici Srpskoj, a kao primjer naveo je Sarajevo konstatirajući kako ondje zapravo nema ničega od multietničkog života za koji se brojni političari verbalno zalažu.

"Ako je Sarajevo glavni grad multietničke i multikulutralne BiH te se time ponosi i o tome se tako često govori, onda bi trebao istinski biti prepoznatljiv i strukturalno grad svih građana, a ne samo jednog naroda. Čudno je kako se pojedini političari dok liju krokodilske suze za multietničkom državom BiH potpuno jednostrano postavljaju na polju jednakopravnosti i na taj način rade suprotno od onog za što tvrde da se zalažu", kazao je Puljić.

Kardinal Puljić je istaknuo da Crkva neće odustati od opstanka Hrvata u BiH te da neće zašutjeti tražeći jednaka prava za sve, ako političari ne izbore jednaka prava, a međunarodna zajednica pogazi načela ljudskih prava.

Mine i dalje prijete

21.02.2009. u 12:46

Poginulo pet osoba

21.02.2009. u 12:17
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: