25. novembar
40

Mladi o Danu državnosti BiH: "Značajan datum za sve Bosance i Hercegovce"

A. Ku.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Na današnji dan, 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić Gradu te je donesena odluka o obnovi državnosti BiH i potvrđene su njene historijske granice.

U našoj državi se danas obilježava Dan državnosti BiH, a tim povodom smo pitali mlade u glavnom gradu BiH šta za njih predstavlja ovaj dan.

Iako se nisu svi željeli naći ispred kamere u neformalnom razgovoru su nam kazali da je ovaj državni praznik doživljavaju značajnim te da iskoriste priliku da posjete predavanja koja se održavaju uoči obilježavanja praznika kako bi nešto više naučili i osvojoj domovini te utvrdili ono što već znaju.

"Svi građani ove države bi trebali da obilježavaju ovaj dan jer je on dio našeg identiteta. Svi koji živimo unatar ovih granica smo Bosanci i Hercegovci", rekao je jedan mladić.

Mladi s kojima smo razgovarali su jedinstveno istakli stav da bi ovaj datum trebao biti značajan za sve državljane BiH.

Jedan od anketiranih sugrađana je kazao kako smatra da bi se na današnji dan svi trebali podsjetiti šta je BiH kroz svoju historiju sve prošla da bi danas bila država kakva jeste.

Mlada sugrađanka nam je kazala da Dan državnosti smatra značajnim državnim praznikom, iako, kako je dodala ne voli politiku.

Osim toga, neki od anketiranih prolaznika su kazali i da se raduju neradnom danu koji praznici inače donesu.