BiH
0

Mladi nezadovoljni susretom s premijerom Terzićem

NINA
Predstavnici Omladinske informativne agencije (OIA) nezadovoljni su rezultatima današnjeg susreta s državnim premijerom Adnanom Terzićem s kojim su raspravljali o osam zahtjeva koje su postavili bosanskohercegovačkim vlastima.

Prema riječima direktora OIA Jana Zlatana Kulenovića, mladi žele hitno usvajanje zakona o visokom obrazovanju, kao i kreiranje mjera za zapošljavanje mladih. Mladi ističu da je neophodno i formiranje državnog odjela, odnosno direkcije za mlade na državnoj razini, uspostava fondacije za djecu i mlade, informatizacija svih škola u zemlji, planiranje strategije uključivanja bh. omladinske dijaspore u razvoj države te kreiranje modela multifunkcionalnih centara za slobodno vrijeme mladih.

Ono od čega mladi ne odustaju jest zahtjev da se 12 miliona KM od prodaje "Maršalke" preusmjeri za gradnju i modernizaciju Kampusa. Međutim, ostali su razočarani kada su saznali da je od tog iznosa ostalo tek tri do četiri miliona maraka. U Vijeću ministara planiraju pokretanje inicijative da se taj novac preusmjeri Kantonu Sarajevo koja bi ga ponovno vratila sarajevskom Univerzitetu.

Terzić je podržao zahtjeve mladih, za koje smatra da su većinom opravdani te ih je ovom prilikom upoznao da se na nekima od tih zahtjeva već vode određene aktivnosti. "Problem je u tome što se većina tih aktivnosti presporo vodi. Posebno smo nezadovoljni time što država nema ingerencija za većinu stvari koje tražimo", kazao je Kulenović i dodao da su mladi od Terzića ipak dobili određena obećanja.

Glasnogovornica OIA Dženana Hubljar kazala je da su upoznati s informacijom da je zakon o visokom obrazovanju u pripremi i da će do oktobra biti u parlamentarnoj proceduri, te da su zbog njegova neusvajanja izgubljeni milioni maraka.