Ne odustaju
83

Mladi nezadovoljni subvencijama za kupovinu stana prisustvuju današnjoj sjednici Skupštine KS

A. Ku.
Neformalna grupa mladih prisustvuje današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Neformalna grupa mladih prisustvuje današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo (KS) prisustvuje i neformalna grupa mladih koji su nezadovoljni iznosom subvencije za rješavanje stambenog pitanja.

Iako je Javnim pozivom bilo predviđeno da će dobiti minimalno 10.000 KM, zbog velikog broja aplikanata na kraju im je isplaćeno 4.800 KM.

Zastupnice u Skupštini KS Vedrana Vujović (DF) i Admela Hodžić uputile su inicijativu resornom ministarstvu i Vladi KS da iznađu sredstva u iznosu od 5,5 miliona KM za isplatu razlike iznosa pojedinačne subvencije za rješavanje stambenog pitanja mladih po pozivu iz 2023. godine u visini od 10.000 KM.

Mladi koji prisustvuju današnjoj sjednici obratili su se medijima i kazali da su u Skupštini iz jednog razloga – kako bi vidjeli da li među zastupnicima u Skupštini KS ima volje i želje da se ispravi nepravda koja im je učinjena u prošloj godini.

"Mi smo generacija koja je procentualno dobila daleko najnižu subvenciju za prvu kupovinu stanova od kako ovaj javi poziv postoji. Kvadrat stana u KS u prošloj godini iznosio je vise od 3.000 KM. Kvadrat stana u 2017. godini je koštao manje od 2.000 KM. Subvencija za kupovinu stana 2017. godine je bila 10.000 KM, a u prošloj 4.800 KM. Dakle, daleko najniža subvencija ikada. Očekivali smo od ove vlade, kako su ranijih godina najavljivali, veću podršku za nas mlade", navode.

Ističu da Vlada KS to nije ispoštovala, ali i da smatraju da Skupština i Vlada KS na različite načine može izdvojiti 5,5 miliona KM kako bi dostigli iznos od 10.000 KM.