Kanton Sarajevo
206

Mladi nezadovoljni iznosom subvencije najavljuju nove proteste i kolektivnu tužbu protiv Vlade KS

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Neformalna grupa mladih koji su ostvarili prava na subvenciju za rješavanje stambenog pitanja u Kantonu Sarajevo priprema kolektivnu tužbu prema Vladi KS te najavljuje mogućnost novih protesta ukoliko ne dobije odgovor na upućene inicijative za isplatu dodatnih sredstava.
U saopćenju za javnost navode da razmatraju podizanje kolektivne tužbe zbog iznosa subvencije od 4.800 KM umjesto 10.000 – 12.000 KM, kako je bilo predviđeno raspisanim javnim pozivom.

Do čitave zbrke je došlo jer su kriteriji smanjeni te je aplicirao dosta veći broj aplikanata nego što se to očekivalo te je odlučeno da svi koji su zadovoljili uslove javnog poziva dobiju po 4.800 KM.

"Prošlo je više od mjesec dana, a da nismo dobili odgovor KS. Odgovor nismo dobili mi, mladi s konačne liste za rješavanje stambenog pitanja za 2023. godinu, a nisu dobili ni zastupnici Admela Hodžic, Aljoša Čampara i Vedrana Vujović koji su podnijeli inicijative za rješavanje problema isplaćenog najmanjeg iznosa od 2017. godine od kada postoji ovaj javni poziv" navode mladi.

Podsjećaju da su 26. februara na sjednici Skupštine KS upućene dvije inicijative u kojima se traži da se mladima u KS koji su prošli na javnom pozivu za subvencioniranje kupovine prve nekretnine isplati dodatno po 5.200 KM.

Kažu da Vlada KS nije uputila odgovor u roku od 30 dana, a kako je predviđeno Poslovnikom.

"Postavljamo pitanje - zašto? Prema informacijama s kojima raspolažemo, od 1.314 aplikanata koji su prošli proceduru tj. koji su na konačnoj listi, njih 1.030 je dostavilo dodatnu dokumentaciju i dobili su do sada najniži pojedinačni iznos od 4.816 KM. Podsjećamo javnost da je premijer Nihad Uk još prošle godine objavio da Vlada KS, zbog inflacije i visokih cijena nekretnina, razmatra mogućnost povećanja pojedinacne subvencije sa 10.000 KM na 12.000 KM. Od premijerovih obećanja, i naših nadanja, dobili smo šamar i poraz, poraz nas mladih pred onima koji koriste svaku priliku kako bi javnosti poslali lažnu poruku da brinu o mladima", ističu.

Kažu i da je neistina da novca nema te navode primjer kada je Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, građenja i zaštite okoliša 12. marta izdvojilo 10 miliona KM više u odnosu na 2023. godinu na određene projekte.

"Prema dostupnim informacijama na stranici Vlade KS, niti jedno ministarstvo nije imalo u potpunosti ispunjen budžet 2023. godine. Na osnovu podataka, oko 150 miliona KM je preliveno iz budžetske 2023. godine u budžetsku 2024. godinu. Dakle, oko 10 posto ukupnog budžeta iz prošle godine je likvidno. Šta čeka Vlada KS? Naše nove proteste? Obavještenje Ombudsmenu, Delegaciji EU u BiH i stranim ambasadama. Ovako se bori protiv mladih. Dosta smo čekali", ističu.

Na kraju navode da ne krive resornog ministra Bojana Bošnjaka za objavu, kako kažu, nakaradnog javnog poziva, ali ga krive za ponašanje prema njima, a koje ocjenjuju drskim, manipulativnim i neiskrenim.

"Već smo pisali Ombudsmenu za ljudska prava, pisat ćemo i Delegaciji EU, ambasadama u BiH, organizovat ćemo nove proteste sve do izbora, i u krajnjem slučaju, već smo u pripremi kolektivne tužbe prema Vladi KS. Osnov za tužbu postoji, već smo u razgovorima sa advokatima. Stoga, očekujemo reakciju Vlade KS u što skorijem roku", zaključuju.