Evropski pokret u BiH
0

Mladi najzainteresovaniji ali i najpasivniji

SRNA
Odbor za pitanja mladih Narodne skupštine Republike Srpske i Evropski pokret u BiH dijele istu viziju procesa evropskih integracija u BiH, a ta je da u taj proces moraju biti uključene sve institucije od lokalnog, preko entitetskog do nivoa BiH, rekao je predsjednik Odbora Nikola Baštinac.

"Dijelimo i viziju da u taj proces mora biti uključeno i što više građana", rekao je Baštinac novinarima u Banjaluci nakon prvog sastanka članova odbora sa predstavnicima Evropskog pokreta u BiH.

On je dodao da zbog dijeljenja iste vizije Odbor za pitanja mladih parlamenta Srpske podržava namjeru Evropskog pokreta u BiH da otvori i kancelariju u Banjaluci nakon čega bi trebalo da konkretizuju dalje korake saradnje.

Govoreći o zainteresovanosti mladih za evropske integracije, Baštinac je naveo da se to najviše vidi po velikoj zainteresovanosti ove populacije za liberalizaciju viznog režima. 

Generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo rekao je da je ova organizacija, nakon ostvarene saradnje sa Parlamentarnom skupštinom, Predsjedništvom i Savjetom ministara BiH, započela i saradnju sa entitetskim nivoima vlasti.

"Prvi korak saradnje u RS je današnji sastanak sa Odborom za pitanja mladih parlamenta Srpske, a mladi jesu ta populacija koja ima najviše interesa za evrointegracije, ali nažalost je i najpasivnija", ocijenio je Praštalo. 

On je naglasio da će Evropski pokret u BiH saradnju ostvariti i sa institucijama FBiH zbog izuzetnog značaja da proces evrointegracija bude zastupljen u entitetima jednako kao na nivou BiH. 
"Ako uspijemo postići pravu i iskrenu, a ne samo deklarativnu opredijeljenost za Evropsku uniju, onda možemo očekivati da BiH 2014. godine bude članica EU", smatra Praštalo. 

Evropski pokret u BiH je lobistička organizacija koja se već petu godinu zalaže za evropeizaciju društva u BiH.