5 do 12
161

Mladi Mostarci u borbi za glasove: Nije bitno koja je stranka, bitno je da se ujedinimo

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Najbitnije je da mladi izađu na izbore, jedna je od poruka tribine "Pet do dvanaest" na kojoj su mladi političari debatirali o mogućnostima svog doprinosa društvenoj zajednici.

Tribina je održana u prostorijama OKC Abrašević, a javnom pozivu odazvalo se pet predstavnika političkih partija, kandidata na oktobarskim izborima.

Lana Prlić, potpredsjednica SDP-a, kazala je da je veoma bitno imati povjerenja u mlade te da su oni dobili priliku i oporavili ovu političku stranku.

"Nije bitna politička pripadnost, bitno je da se mladi ujedine u vezi s temama koje su njima bitne. Sigurno bih podržala bilo koju ideju mladih koju smatram dobrom. Uvijek kažem da je bitnije šta se predlaže, nego ko predlaže", kazala je Prlić.

Monika Petrić iz HDZ-a 1990 kaže kako je mladima prioritet izlazak na izbore te davanje povjerenja onima za koje mladi smatraju da imaju potencijal razvijati društvo i državu u narednom periodu.

Haris Šabanović iz SDA smatra kako mladi moraju preuzeti odgovornost za sebe te je pozvao birače da daju povjerenje mladima koji su se do sada pokazali u svojim aktivnostima.

"Budućnost pripada mladima, mi moramo preuzeti odgovornost. Ja želim da budem jedan od onih koji će kreirati svoju budućnost. Cijela jedna nova generacija treba sada uploviti na političku scenu. Vjerujem da mladi imaju snage, ovo je vrijeme kad se ništa ne daje, treba se izboriti", kazao je Šabanović.

Marinko Šanje, nosilac liste Naše stranke za Skupštinu HNK, kaže kako mladima treba pružiti priliku, a kako je ova stranka to učinila kada je njega postavila za nosioca liste.

"Nama je bitna briga za mlade zasnovana na obrazovnom programu, kao i kod zapošljavanja, odnosno prekvalifikacija", kazao je.

Haris Nazdrajić iz Demokratske fronte smatra da mladi, bez obzira na stranačku pripadnost, treba još jače i jasnije da artikuliraju glas i potrebe mladih.

Tribinu su organizovali Vijeće mladih Grada Mostara, Agencija lokalne demokratije i OKC Abrašević. Kazali su da je tribina inicirana teškoćama koje mladi imaju za pozicioniranje na stranačkim listama te da žele čuti koliko su mladi političari u toku u vezi s posljednjim političkim dešavanjima.