Balkanska olimpijada u Turskoj
598

Mladi matematičari iz BiH bez podrške vlasti osvojili tri medalje

Piše: J. H.
(Foto: Klix.ba)
Tim matematičara iz Bosne i Hercegovine koji su učestvovali na 29. Balkanskoj olimpijadi iz matematike koja se ove godine održala u Antalyji vratili su se danas kući sa tri medalje.

Na takmičenju koje se održavalo od 26. aprila do 2. maja, Harun Hidija, učenik četvrtog razreda Tursko-bosanskog koledža, osvojio je zlatnu medalju. Ratko Darda, učenik četvrtog razreda Gimnazije iz Prijedora osvojio je srebrnu medalju, dok je Hamza Merzić iz Bošnjačke gimnazije osvojio bronzanu medalu.

Osim ove trojke, na takmičenju su učestvovali Vladimir Ivković iz Nevesinja, Sead Delalić iz Sarajeva i Ivan Bartulović iz Franjevačke klasične gimnazije Visoko. Oni su dobili počasne medalje i zahvalnice. Hindija je osvojio sve moguće bodove, Darda je imao 31 od mogućih 40 dok je Merzić imao tri manje.

Vođa tima bio je profesor matematike Vladimir Vladičić dok je njegov zamjenik bio Ali Lafcioglu sa Tursko-bosanskog koledža. Kako su nam rekli, sada će se pripremati za Svjetsku matematičku olimpijadu koja će se održati u Argentini.

Nažalost, kao mnogo puta do sada, mladi matematičari se susreću sa velikim problemom a to je nedostatak sredstava za putovanja na takmičenja. Ovaj put, škole su platile put za svoje učenike.

Nadaju se kako će im pri odlasku u Argentinu ovaj put pomoći nadležne institucije jer su karte do ove južnoameričke države veoma skupe.