BiH
0

Mladi liberali traže pozitivniju poslovnu klimu za mlade

FENA
Mladi liberali BiH smatraju da je mladim poduzetnicima na samom početku djelovanja najpotrebnija “pozitivna poslovna klima” te da je za stvaranje takvih uvjeta direktno odgovorna država.

U saopćenju za javnost Mladi liberali BiH ističu kako bi u tom kontekstu država trebala maksimalno pojednostaviti proceduru registracije novih poslovnih subjekta, još više olakšati privrednim subjektim u prvim godinama poslovanja, u vezi s porezom, i finansijski pomagati nove poslovne ideje i inovacije, a segment omladinskog poduzetništva početi tretirati kao strateški put ka ekonomskom razvoju BiH.

"Tražimo konkretne korake u samozapošljavanju mladih. Više od dvije trećine njih je nezaposleno, a više od 95 posto iz te grupe tvrde da im zavodi za zapošljevanje još nikada nisu ponudili posao", navodi se u saopćenju.

Mladi liberali smatraju da je jedan od načina rješavanja ovog zaista velikog problema stvaranje boljih uvjeta za samozapošljavanje mladih ljudi, tj. pokretanje privatnog biznisa.

Mladi čovjek koji se odluči na takav korak jednim potezom rješava niz društvenih problema i sebi i društvu čini najbolju uslugu, kaže se u saopćenju .