BiH
0

Mladi liberali BiH - Nećemo vize, nećemo granice, Evropa je naš dom

FENA
Mladi liberali Bosne i Hercegovine organizirali su danas kod Vječne vatre, u centru Sarajeva, potpisivanje peticije i protestno okupljanje u okviru kampanje za liberalizaciju viznog režima za građane BiH, posebno za mlade ljude, studente i turiste.

Oni su danas simbolično napravili zid koji simbolizira nemogućnost izlaska iz BiH bez vize, a potom ga „srušili“ kao znak rušenja barijera na putu ka Evropi.

Predsjednik Mladih liberala BiH Edin Čolić je kazao da to simbolično šalje poruku kako granice u Evropi treba da se ukinu pogotovo za mlade ljude, za turiste, za studente.

„Naš konačan cilj je totalna liberalizacija kretanja, bez ikakvih viza i nadamo se da će taj dan prije ili kasnije doći. Ovo što smo danas uradili treba da pošalje poruku da nećemo vize, nećemo granice, Evropa je naš dom“, kazao je Čolić.

Najavio je da će se peticija koja se potpisije u Sarajevu potpisivati i u drugim gradovima BiH u narednim danima.

„Također, u cijeloj Evropi se potpisuju peticije, a postoji i 'online' peticija koju imaju priliku da potpišu mladi, studenti posebno, koji koriste Interenet“, kazao je Čolić.

Mladi liberali BiH su danas nakon „rušenja zida“ kod Vječne vatre organizirali i simboličnu šetnju kroz grad, a ispred zgrade Predsjedništva BiH su pustili balone na kojima su ispisana imena različitih zemalja koje su uvele vizni režim za građane BiH.

O ovoj akciji Mladi liberali su upoznali relevantne institucije u BiH i zatražili njihovu podršku u zagovaranju za ovu inicijativu.

Kako su kazali, slična akcija danas se provodi i u zemljama regiona te u više od 25 drugih zemalja.

„Nadamo se da će ova naša poruka koju, ne samo iz BiH nego iz više od 30 država u Evropi šaljemo Evropskoj komisiji, uroditi plodom u martu kada očekujemo da će se desiti jedna vrsta vizne olakšice za studente, za turiste i za poslovne ljude, pogotovo Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana“, kazao je Čolić.